Morfin Nedir Morfinin Etkileri

Morfin Nedir, Morfinin Etkileri

Afyon içinde en yüksek oranda bulunan afyonun doğal bir alkoloididir. Morfin çok şiddetli ağrıları dindirmede kullanılan ilaçların en önemlilerinden biridir.

Morfin, invatöz (damar içi) oral (ağız) ve subcutan (deri altı) yollar ile kullanı­lır. Çabuk tesir ettiği için genellikle deri altı yol tercih edilir. Vücutta dalak, karaciğer, böbrek dokularında toplanır. Morfin demetilasyon ve safara ile atılır. Plesentadan ge­çer. Morfinman annenin çocuğu da morfinman doğar. Çocuk doğduktan sonra morfin almaz ise yoksunluk belirtileri gösterir. Morfinin etkisi merkezi sinir sistemi ve periferik etkisi olmak üzere iki grupta toplanabilir. Morfinin depresyon yapıcı etkisi merkezi sinir sisteminde beyin korteksi üzerinde belirgindir. Sağladığı sedasyon ve depresyon etkisi psişik uyuşukluğa ve hayal görmeye neden olur. Konvilziyonları ön­lemez beyin kortikal merkezleri etkileyerek ağrı duyusunu kaldırır. Bunun yanında i-şitme, görme ve dokunma duyularını etkilemez. Bu da morfinin analjezik etkisinin selektif olduğunu gösterir. Morfin ağrıyı dindirirken uykuya da sebep olur. Ancak bu etki yüksek dozda olursa gerçekleşir. Morfinin ağrıyı ortadan kaldırıcı etkisinin yanın­da kendini iyi hissetme kendinden emin olma duygusu (öfori) meydana getirir. Bu da niçin ilaç bağımlılarınca tercih edildiğini gösterir.

Morfinin Zararları ve Yan Etkileri


Morfinin solunum sistemi üzerine inhibe-baskılayıcı- edici etkisi vardır. Solunumu yavaşlatır ve sakinleştirir. Gözde myosis (pupillanın küçülmesi) yapar. Morfinin periyodik etkisi ise kardiovasküler sis­tem üzerinde hipotansiyona neden olur. Sindirim sistemi üzerinde mide ve bağırsak bezlerinin salgısını azaltır ve konstipasyona (peklik- kabızlık) neden olur. Dolayısıyla eskiden beri afyon ishal kesici olarak kullanılmıştır. İdrar yolları düz kasları üzerinde spazm oluşturur. Bazı kişiler üzerinde eksitasyona ve deliryum belirtilerinin oluşma­sına neden olur.