Orumcek Sokmalari

Örümcek Sokmaları

Örümceklerden, sadece birkaç türünün insana zarar veren zehiri vardır. "Araknidizm" denilen örümcek zehirlenmelerine daha çok "kara dul" ola­rak tanınan esmer örümceklerin sokması neden olur.


Patogenez: Örümcek zehiri nörotoksik karak­terdedir. Örümcek sokma yerinde bazen kırmızı bir nokta ve hafif şişlik görülebilir. Sokmadan son­ra kramp tarzında ağrılar ortaya çıkar. Daha sonra büyük adale gruplarında kasılmalar başlar. Karın­da akut karın sendrömunu andıran sertlik oluşur; ancak hassasiyet yoktur. Bu akut belirtiler 12-48 sa­at kadar devam ettikten sonra kaybolur. Ptozis, ser­semleme hissi, konjonktivit, solunum güçlüğü, bu­lantı ve deri döküntüleri ortaya çıkabilir. Vakaların % 4 kadarında solunum durması veya şok sonucu ölüm görülür.

Örümcek sokması Tedavisi

Isırık yeri antiseptik solüsyonla temiz­lenir; sistemik antibiyotiklerle sekonder enfeksi­yonlar önlenir. Ağrı için analjezikler, adale spazm­ları için kas gevşeticileri verilir. 10 mi % 10 kalsi­yum glükonat İ.V. verilerek ağrılı sapzamlar orta­dan kaldırılabilir. Kalsiyum glükonat etikli olmaz­sa metakarbonat veya mefenesin ile kas gevşetil­mesi sağlanabilir. Özel antienin (Lyovac) bulunup yapılabilirse belirtilerin ortaya çıkması önlenir.