Transduksiyon ve Rekomhinasyon Nedir

Virüslerde Gen Aktarımı (=Transferi)

Rekomhinasyon


Virüslerin kendi metabo­lizmaları yoktur. Konukçunun biyosentezini kullanarak yaşa­mını sürdürür. Ama virüsler kendi benzerlerini meydana ge­tirmek, yani duplike olmak için gerekli genetik bilgiyi nükleikasit şeklinde içerir. Bu­na uygun olarak mutasyon ola­yını bunlarda da beklemek mümkündür. Gerçekten de T2-Kolifajınm çeşitli mutandan bulunur. Bakteri ekiti içerisin­de büyük ve bulanık bir plaka oluşturan suş vardır. Bu suş h+ ve rgenlerine sahiptir. Başka bir mutant ise h ve r+ genlerini küçük ve açık delikler için taşır.

Her iki T2 mutantı yüksek yoğunluktaki bir E. coli kültürüne eklenirse, iki faj suşlu bir bakteride çift enfeksiyona rastlanır.

Ekimden sonra plaklar arasındaki atasal tiplerin yanında iki yeni kombinasyon görülür. Bu faj rekombinasyonlarmdan biri küçük bulanık, diğeri büyük ve açık de­likler meydana getirir. Konukçu bakterideki fajlarm çoğalmasında, her iki mutantm DNA molekülleri arasında, parça değişiminin olması gerekir

Transdüksiyon

Leusin sentezi için gerekli bilgiyi taşıyan bakteri susu, lizogen fajlarla enfekte edilirse, faj DNA'sı bakteri kromozomuna yerleşir. Kendiliğinden ya da UV-ışını ile indüklenen fajlar serbest hale geçer Eğer bunlar ayrılır ve bir bakteri susunun leusin eksik mutantına verilirse, bazı bakteri kolonileri minimal besi ağarında gelişir. Bu durumdan, Leusin sentezini yap­ma özelliğini, yeniden kazanan hücreler sorumludur. Bununla birlikte Leusini tekrar sentezleyen bakterilerin sayısı geri nıutasyonla açıklanamaz, çünkü bunlar çok nadi­ren meydana gelir. Burada daha çok fajlar Leusin sentezi için genetik bilgiye sahip bakteri DNA'sını, bakterinin bir susundan diğerine taşır. Fajlarla bakteri genlerinin taşınması olayına TRANSDÜKSİYON denir. Bu olayda çok sayıda bakteri geni ak­tarılabilir. Bununla birlikte bu olay bakteriler birbirine çok yakın iseler gerçekleşir. Ortak transdüksiyonlann sıklığından, genlerin birbirine olan mesafeleri ve bakteri kromozomundaki gen yerleri saptanabilir.


Transdüksiyona uğramış bazı fajlar daima aynı geni taşır. Bunlar yardımı ile bir konukçudaki genetik bilginin değiştirilmesi mümkün olur.