Internal Podalik Versiyon

Internal Podalik Versiyon

(Ayaktan Tutularak Bebeğin İçeride Çevrilmesi)

Özellikle arkadan gelen bebekteki transvers duruşun düzeltilmesi için yapılan eksternal versiyon sırasında su kesesi kendiliğinden açılabilir. Bunun sonucu kol ya da bacaklardan biri prolabe olabilir. Prolabe olan kısım bacaksa ve makat ekstraksiyonu için herhangi bir kontrendikasyon yoksa doğrudan makat eks-traksiyonuna geçilir. Sarkan kısım kolsa internal po­dalik versiyon ve makat ekstraksiyonu yapılır. Modern obstetrikte bu iki manevranın uygulanma alanı sadece arkadan gelen ikizin bu şekilde kolunun sarktığı du­rumdur. Bu işlemlerden önce genel anestezi verilmesi ve uterusun gevşetilmesi gerekir. Bununla birlikte, doğumcu bu manevraların uygulanması konusunda de­neyimsiz ise doğrudan sezaryene geçmek daha uygun olur.

Başarılı bir versiyonda ilke bebeğin ayak bileğinden çekilirken fleksiyonun korunmasına dayanır. Bu ilkeye uyulmadığında kollardan birinin takılması ya da def-leksiyondaki baş nedeniyle doğum güçleşebilir.
İki tip prezentasyon vardır: ventral ve dorsal. Be­beğin sırtının önde olduğu ventral prezentasyonda ya­pılması gereken tek şey bacakları doğurtmak için ayak bileklerinden traksiyon uygulamaktır. Dorsal prezentasyonda ise sırt arkada olduğu için ayak bi­leğinden çekilirken önce fleksiyon arttırılır, sonra da bebeğin sırtı öne gelecek şekilde çevrilmeye çalışılır. Daha sonra makat ekstraksiyonu uygulanır. Bu ne­denle internal versiyondan önce başın ve sırtın ko­numu iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Doğumcu dirseğe kadar steril bir şekilde sağ eliyle vajinaya gi­rerek uterus içinde bebeğin ayağını arar. Bu sırada diğer eliyle abdomenden destek yapar. Bir ayak kav­ranıp aşağı doğru çekildiğinde diğer bacak bunu takip eder (254). Daha sonra her iki ayak bileğinden tu­tularak makat doğana kadar çekilir. Doğumcu, ço­cuğun kalçalarını dikkatli ve sıkı bir şekilde kav­rayarak skapulalar görünene kadar traksiyon uygular. Bu işlemler sırasında çocuğun sırtı daima yukarı ba­kacak şekilde tutulmalıdır. Çocuğun kolları da makat doğumda anlatıldığı gibi doğurtulur. Kollar ekstansiyonda ise Lövset manevrasına başvurulur.

Vücut doğduğunda bir süre beklenerek başın, vü­cudun ağırlığı ile biraz daha inmesi sağlanır. Arkadan gelen başın nasıl doğurtulacağı 108-110. sayfalarda an­latılmıştır.