Anestezide Monitorizasyon Nedir

Monitorizasyon Nedir

Anestezi ve cerrahi sırasında, isten­meyen sorunların belirlenmesi ve de­ğerlendirilmesi amacıyla hastanın fiz­yolojik parametrelerinin izlenmesi ve gözlenmesine "monitörizasyon" adı ve­rilir. Bu işlevleri yerine getiren, izleyen ve ikaz eden aletlere de "monitör" den­mektedir. Monitörizasyonun amacı; de­ğişkenleri izlemek, sorunları tanımak, sorunların ciddiyet derecesini belirle­mek ve tedaviye cevabın değerlendir­mesini yapmaktır. Operasyon odasında­ki en önemli monitör, anestezi verilen hastadan sürekli olarak objektif ve süb­jektif bilgi toplayan dikkatli bir aneste-zisttir. Sübjektif monitörizasyon aneste-zistin duyularına (görsel, dokunma, du­yusal) ve deneyimlerine bağlıdır (Tablo

1). Anestezistin olumsuz gelişmelere olan duyarlılığı, anestezi altındaki has­tanın durumu ile ilgili objektif veriler sağlayan monitörler tarafından arttırılır. İdeal bir monitörün özellikleri şunlar olmalıdır:

1. Non-invaziv olmalı
2. Fizyolojik ve psikolojik değişik­lik yapmamalı
3. Güvenilir olmalı ve yorumlana-bilmeli
4. Fazla teknik bilgi gerektirmemeli
5. Taşınabilir olmalı
6. Ucuz, bakımı kolay olmalı
7. Hastaya ek yük getirmemeli Monitörizasyon yöntemleri için çok çeşitli sınıflandırmalar vardır. Ancak, hasta üzerinde uygulanan işlem göz önüne aldığında, monitörizasyon inva-ziv ve noninvaziv olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Buna göre elektrokardi-yogafı (EKG), pulse oksimetre, kapno-grafı ve solunum havasındaki gazların tayini gibi hasta üzerinde bir girişim ge­rektirmeyen işlemler noninvaziv; arteri-yel ve santral venöz kateterler, idrar sondası ve nazofarengial ısı probu gibi vücut içindeki çeşitli lümen, boşluk ve­ya oluşumlara özel kateterlerin yerleşti­rilmesini gerektiren işlemler invaziv olarak adlandırılmaktadır.

Temel intraoperatif monitörizasyon için standartlar Amerikan Anestezistler Birliği tarafından ortaya konmuştur. Bu standartlar, anestezi verilen tüm hasta­larda pulse oksimetre, kapnografı, oksi­jen analizörü, diskonneksiyon alarmı ve elektrokardiyogram kullanımını zorunlu tutmaktadır. Kan basıncı ve kalp hızı en az her beş dakikada bir değer­lendirilmelidir. Bununla birlikte, anes­tezisi bu standartları olağan dışı du­rumlara uyarlamak için gerekli tıbbi ka­rarları verebilecek tecrübeye sahip ol­malıdır. Hastanın medikal durumu ve cerrahinin kompleksliğine bağlı olarak, intraoperatif monitörizasyon seçimi da­ha karmaşık hale gelebilir. Daha invaziv monitörlerin kullanımı, her hasta için potansiyel yararları ile risklerinin karşı­laştırılmasını gerektirir.