Prekordiyal ve Ozefagial Steteskop

Prekordiyal ve Özefagial Steteskop

Prekordiyal steteskop, genel olarak anestezi indüksiyonundan önce supras-ternal boşluk veya kalbin üzerine gele­cek şekilde yerleştirilir ve anestezist tek kulağına yerleştirdiği kulaklık ile sesle­ri işitir. Bu sistem, kalp ve solunum ses­lerinin anestezist tarafından devamlı monitörizasyonuna izin verirken, aynı zamanda diğer kulağın operasyon oda­sındaki iletişim için serbest kalmasını sağlar. Trakeanın entübasyonundan son­ra, özefagial steteskop yerleştirilebilir. Bu steteskop, kalbe yakın bir bölgeye yerleştirildiği için solunum ve kalp ses­lerinin daha net olarak duyulmasına olanak sağlar. Anestezinin idamesi sıra­sında özefagial steteskopun rutin kulla­nımı; kalp hızındaki değişikliklerin, kardiyak disritmilerin, hava yolu diren-cindeki artışın ve akciğerlerin ventilas-yonundaki yetersizliğin erken saptan­masına yardımcı olur. Özefagial stetes-koba ısı sensörünün eklenmesi ile aynı anda özefagial ısı da monitörize edilebi­lir.

Otomatik Arteriyel Kan Basıncı Aletleri

Otomatik osilometri, rutin intraope-ratif ve erken postoperatif kan basıncı nıonitörizasyonunda oskültasyon ve palpasyon tekniklerinin yerini almıştır. Dinamap gibi osilometrik bir alet, man­şondaki osilasyonları örnekleyerek, oto­matik olarak sistolik kan basıncı, diyas-tolik kan basıncı, ortalama arteriyel kan basıncı ve kalp hızını ölçebilir. Manşon bir hava pompası ile şişirildikten sonra, manşon basıncı osilasyonlar örneklenir­ken sabit tutulur. Osilasyon saptanmaz­sa, bilgisayar bir deflasyon valvini açar


ve osilasyonlar bir sonraki seviyede ör­neklenir. Çeşitli manşon boyutlarının varlığı (genişliği kolun çevresinin %40'ı kadar olmalıdır) osilometrinin tüm yaş gruplarında kullanılabilmesine olanak sağlar. Çok küçük veya kola çok gevşek sarılmış bir manşon kan basıncının yan­lış olarak yükse okunmasına neden olabilir. Sık kan basıncı ölçümleri man­şonun distalindeki ekstremitede iskemi ve ödem ile sonuçlanabilir. Bu durum, manşonun en az her beş dakikada bir ölçüm yapacak şekilde programlanma­sının önemini gösterir. Monitörize edi­len hastaların kan basınçları düşük ol­duğunda osilometrik tansiyon aletleri, sistolik ve diyastolik kan basıncını değil sadece ortalama arteriyel kan basıncını gösterebilirler.