Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Hiperbarik Oksijen (HBO) Tedavisi

Plazmada erimiş oksijen miktarını 10 kez arttırarak hemoglobin olmadan serebral oksijen gereksinimini karşıla­mak esasına dayanır. 3 Atm'de ideal erimiş oksijen kontenti 6,8 volüme, or­talama doku oksijen ekstraksiyonu orta­lama %6 volüme çıkar. Böylece doku solunumu hemoglobin olmadan da kar­şılanır.

Hemoglobini kovalen bağlarla bağ­layan başta karbon monoksid (CO), hidrojen sülfür, karbontetraklorür ya da siyanür gibi toksik maddelerle karşıla­şanlarda, methemoglobinemi hallerinde ve kahverengi örümcek ısırmalarında başarı ile kullanılmaktadır. CO'in kan­dan kaybolma hızı (yarılanma ömrü) 250 dakikadır. Hava yerine oksijen so-lutulduğunda 50 dakikaya iner. 2,5 Atm'de oksijen solutulduğunda 22 da­kikaya düşer.
CO zehirlenmesinde tedavi endikas-yonunu karboksi-hemoglobin (COHb) düzeyi koydurur.
COHb %25'den yüksek erişkinlerde,
COHb % 15'den yüksek kardiyak-larda,
COHb %15'den yüksek gebe­lerde,
COHb %15'den yüksek çocuk­larda kesin endikasyon vardır.
COHb ölçülemeyen durumlarda eğer CO zehirlenmesi tanısı ko-nulmuşsa,
Pa02 60 mm Hg'dan düşükse,
CO inhalasyonu ve metabolik asidoz varsa endikedir.
Tedavi şemasi ise; ilk seans 3 Atmosferle 30 dakika süre ile, sonra 2 Atmosferle 60 dakika süre ile de­vam edilir ve COHb %10'un altına dü­şene dek devam edilir.
Tedavi sonunda hastaların, kısa za­manda ve nörolojik ve psikiyatrik sekelsiz olarak taburcu edilmeleri mümkündür.

Deri ve Mukoza Yolu ile Zehirlenmelerde

Zehirli maddelerin önce giysi mater-yeli tarafından, oradan deri tarafından emilerek olaydan 2-3 gün sonra zehir­lenme bulgularının ortaya çıkması ola­ğandır. Ancak olay zamanla unutulduğu için şüphelenmek mümkün olmayabilir.
Bu yolla zehirlenmelerde;
Giysilerin hemen çıkarılması,
Vücudun ve başın bol su ve sabunla yıkanması,
Göz kürelerinin serum fizyolo­jikle irrige edilmesi,Ağız, burun, kulak ve boğaz mukozalarının su ile irrige edil­mesi gerekir.