Zehir Danisma Merkezi Bilgileri

Zehir Danışma Merkezi Bilgileri

Kimya ve ilaç sanayinin gelişmesi, bir yandan toplum yaşamına ve tıp dün­yasına çeşitli seçenekler sunarken; öte yandan zaten dört bir yanda aşırı mik­tarlarda bulunan zehirlenme nedenlerini de arttırmaktadır. Kimyasal maddeler ve ilaçların yanısıra doğada bulunan tüm bitki ve hayvanların zararlarını bil­mek insan belleği için olanaksızdır. Bu nedenle 1950'li yılların başlarından iti­baren Avrupa ve Amerika'da zehir da­nışma merkezlerinin kurulmasına başlanmıştır.Bugün dünyada 600'ü aşkın sayıda zehir danışma merkezi;

Telefonla gelen ilaç ve zehir bil­gisi istemlerini cevaplandırmak
Akut zehirlenme olgularında ko­runma ve tedaviyi yönlendirmek
Toplum ve sağlık görevlilerini zehirlenme olaylarında uyarmak
Zehirlenmelerde morbidite, mor-talite ve tedavi maliyetinin azal­tılmasını sağlamak
ana başlıklarında hizmet sunmakta­dır. Bu merkezlerde geniş bilgi hacmini taşıyan bilgisayar

programları, çeşitli kitap ve mecmuaların yardımıyla, iyi yetiştirilmiş konuyu bilen sağlık perso­neli 8 saat ve/veya 24 saat süre içinde devamlı görev yapmaktadır.
Ülkemizde de Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Zehir Araştırma Müdürlü-ğü'ne bağlı, Bursa Uludağ Üniversitesi Zehir Danışma Merkezi, Ankara Hacet­tepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne bağlı, İzmir Dokuz Eylül Tıp Fakülte­si'ne bağlı olmak üzere 4 Zehir Danış­ma Merkezi bulunmaktadır. Bunlardan Ankara Hıfzısıhha Zehir Danışma Mer­kezi ve Uludağ Zehir Danışma Merkezi 24 saat kesintisiz hizmet verirken, diğer ikisi 8 saat gündüz hizmet vermektedir.