Septik Sok Sivi Resusitasyonu

Septik Şokta Sıvı Resüsitasyonu

Sıvı resüsitasyonunun amacı, doku perfuzyonu ve hücresel metabolizmaları normale çevirmektir. Sıvı replasmanı, kalp debisini ve sistemik oksijen sunumunu arttırır. Sıvı tedavisinde klinik kriterler; kan basıncı, kalp hızı, idrar atımı ve CVP'dir. Septik hastanın sıvı tedavisinde pulmoner arter kateterizas-yonu uygulaması, tartışmalı olmakla birlikte önerilmektedir. Sıvı tedavisi, maksimal kalp debisi elde edecek kardi-yak dolum basınçlarını sağlayacak şe­kilde yapılmalıdır. Sıvı tedavisinde, kristalloid ve kolloid sıvıların hangisi­nin üstün olduğuna ilişkin tartışmalar sürmektedir. Ancak aynı düzeyde doku perfüzyonu sağlayacak volüm miktarı, kristalloidlerde kolloidlere göre 2-4 kat daha fazladır.

Kolloidlerden albümin, plazma on-kotik basıncının %80'ini sağlar ve on-kotik basıncın düştüğü ve periferik öde­min olduğu olgularda %20-25 kon­santrasyonda kullanılabilir. Sentetik bir kolloid olan hidroksietil nişasta (HES) ve jelatinler septik şokta kullanılan di­ğer kolloidlerdir.

Şiddetli sepsiste minimum hemoglo­bin konsantrasyonu 8 g/dl olacak şekil­de kan transfüzyonu yapılabilir. Miyo-kard iskemisi, aşırı taşikardi ve çok dü­şük karışık venöz oksijen saturasyonu olan olgularda hemoglobinin 9-10 g/dl düzeyinde tutulması önerilmektedir.