Adrenal Medulla Fizyolojisi

Adrenal medulla fizyolojisi


Adrenal medulla hormonlarıyla ilgili ilk çalışmayı 1894 yılında Oliver ve Schaffer, medulla ekstresini enjekte ettikten sonra kan basıncının yükselmesi şeklinde göstermişlerdir. Daha sonra Abel, epinefrin (adrenalin) adını verdiği bileşiği adrenal glanddan elde etmeyi başarmıştır. Nikolabfe, tiramin ihtiva eden bir solüsyon ile izole adrenal perfüzyonunun adrenalin özelliğine sahip maddeyi saptamayı başarmıştır.


Adrenal medulladan adrenalinin bir amini olan noradrenalin de salgılanır. Katekolaminlerden adrenalin yalnızca adrenal glandda bulunmasına karşılık, noradrenalin organizmada daha yaygın olarak bulunur.


Katekolaminlerin biyosentezi, sempatik sinir uçları, adrenal medulla ve beyinde olur. Buralarda bulunan tirozin hidroksilaz enzimi aracılığıyla, tirozin L-dopaya dönüşür. L-dopa, dopamin ve daha sonraki basamaklarda noradrenalin ve adrenaline dönüşür. Sentezi yapılan katekolaminlerin periferik sinir uçlarında veya beyinde negatif feed-back; yani, katekolaminlerin yapımını azaltıcı etkileri vardır.