Candida Vajiniti Nedir

Candida vajiniti Nedir



Candida türleri insanlarda ağız, deri, barsak ve vajina florasında yaygın olarak bulunan ve enfeksiyona neden olan mantarlardır. Vaginitlerin büyük bölümünü candidalar oluşturur. Bunların %80-90’ından sorumlu Candida albicans’tır. C. glabrata, C. tropicalis, C. krusei ve C. parapsilosis de etken olabilir.



Erişkin kadınların %75’i yaşamlarında en az bir kez vulvovajinal kandidiyazis ile karşılaşır ve %45’i her yıl en az iki kez enfeksiyon geçirir (8). Candida vaginitine yol açan sebepler, gebelik, ilaç kullanımı (antibiyotik, steroid, oral kontraseptifler), diabet ve obezitedir. Enfeksiyon şiddetli kaşıntı, beyaz akıntı, yanma ve irritasyon ile gözlenir. Vajina girişinde eritem ve papüler lezyonlar vardır.


Candida Vajinal mantar hastalığı tedavi


Maya hücrelerinin epitele adhezyonunu pH ve östrojen artışı kolaylaştırır. Farklı insanlardaki epitelyum hücrelerine adhezyon derecesinin değişmesi ile bazı kadınlarda kolonizasyon yaparken, bazılarında ise enfeksiyona sebep olurlar. Candidalar proteaz ve fosfolipaz salınımı ile dokuya invaze olmakta ve kompleman komponentlerini bağlama yetenekleri ile immunglobulinlerin komplement bağlamasını ve fagositozu engellemektedirler. Tanı, klinik özellikler, pH nın normal sınırlarda olması, %10’luk KOH ile hazırlanmış lam-lamel arası preparatlarda psödohiflerin görülmesi ve kültür ile de konur. Candida türlerinin ayırımı 37 ºC’de üreme, yalancı miselyum, klamidospor ve çimlenme borusu oluşumu, üreaz varlığı, bazı şekerleri fermentleme, karbon kaynaklarını asimile etme gibi özelliklerin incelenmesi ile konur. Tedavide imidazoller, borik asit tuzları, polienler ve laktobasiller kullanılabilir. Hastaların çoğu uygun tedavi ile iyileşirken, %5-20’lik kısmında ise hastalık yineler. Tekrarlayan enfeksiyonların tedavisi oldukça zordur



Kaynak Site; http://zehirlenme.blogspot.com