Laktobasil Nedir

Laktobasil Nedir



Laktobasiller, Gram pozitif, anaerob veya mikroaerobik, hareketsiz, sporsuz ve kapsülsüz bakterilerdir. Karbonhidratları parçalayarak laktik asit, asetat, etanol, süksinat ve CO2 oluştururlar. Vajinal florada laktobasiller arasından en çok L. acidophilus, L. fermentum ve daha az sıklıkta ise L. plantarum, L. brevis, L. jensenii, L. delbrueckii ve L. salivarius görülür.


Laktik asit salgılayarak vajinal pH’yı düşüren laktobasiller, vajinal enfeksiyonlara karşı birincil derece koruma sağlarlar. Ayrıca hidrojen peroksit, laktosidin, asidolin, laktasin B, bakteriosin ve kandisidin üreterek çeşitli mikroorganizmaların üremesini inhibe ederler. Gardnerella vajinalis, Candida albicans, Escherichia coli, Trichomonas vajinalis, Mobilincus spp. ve Neisseria gonorrhea üremesini baskılarlar. Laktobasiller, sağlıklı kadınların %59-96’sının vajinasında görülürken, bakteriyel vaginozisi olan kadınlarda %6-23 oranına düşer. Laktobasil eksikliği hamileliğin geç döneminde bakteriyel vaginozis gelişimi için risk faktörüdür ve enfeksiyonu önlemek amacı ile hidrojen peroksit üreten Laktobasiller vagene


uygulanmaktadır.



Bununla birlikte birçok çalışmada %10-42 kadında normal vajinal ekosistemlerini sürdürdükleri halde yeterli sayıda laktobasil bulunamamıştır. Sonuçta, vajinal floranın üyeleri arasındaki etkileşim hala yeterince açıklanamamıştır.



Kaynak: http://zehirlenme.blogspot.com