Dogum Yontemleri Normal Dogum Yontemi

DOĞUM YÖNTEMLERİ



Normal Doğum Eylemi



İnsanlarda gebeliğin süresi, döllenmeden itibaren 266 gün veya düzenli adet gören ve 28 günlük sikluslu kadınlarda, son âdetin ilk gününden (son adet tarihi- SAT) hesaplandığında 280 gün veya 40 haftadır.



Doğum eylemi, düzenli gelip giden, rahatsız edici-sancılı uterus kasılmalarının serviksin giderek incelmesine (silinmesine) ve genişlemesine (dilatasyonuna) yol açtığı fizyolojik süreçtir. Serviksin bu incelmesi ve genişlemesi, fetusun uterustan, doğum kanalı yolundan geçerek doğmasına izin verir (Scott ve ark. 1997 p 105; Günalp ve Tuncer 2004 p 150).



Gerçek doğum eyleminin kontraksiyonlan: düzenli aralıklarla olur, aralıklar giderek kısalır, yoğunluk giderek artar, rahatsızlık sırt ve karındadır, serviks dilate olur, rahatsızlık sedasyonla durdurulmaz.


Yalancı doğumun kontraksiyonlan: düzensiz aralıklarla olur, aralar uzundur, yoğunluk değişmez, rahatsızlık alt karındadır, serviks dilate olmaz, rahatsızlık sedasyonla geçer.



Normal fetal duruş fleksiyon pozisyonudur. Doğumların %96'sında prezentasyon vertekstir. Prezantasyonlann %90'ı occiput anterior ve transvers %10'u ise occiput posterior pozisyondadır. Occiput transvers'lerin 2/3'ü sol, 1/3'ü ise sağ tarafta yerleşir. Termde %99 longitidünal duruş söz konusudur.



Doğum Eyleminin Evreleri



Levre: Ağrı başlamasından tam dilatasyona kadar geçen süre



2.evre: Tam dilatasyondan fetüsün çıkışının tamamlanmasına kadar geçen süre


3.evre: Plasentanın ayrılması ve atılması


4.evre: Doğumu izleyen birinci saat postpartum kanama açısından kritik



Kaynak; http://zehirlenme.blogspot.com