Normal Dogum Komplikasyonlari

Doğum Komplikasyonları



Normal Doğum Komplikasyonları



Doğumun farklı yöntemlerine dayanan kanıtların zayıf olmasına rağmen, güvenilir veriler, pelvik organ prolapsusu ve doğum arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Bazı vajinal doğum ile levator kası, bağ doku ve pelvik sinir yaralanması, stres inkontinans ya da pelvik organ prolapsusuna neden olabilir (NIH State-of-the-Science Conference 2006)


Stres üriner inkontinans (SÜİ) vajinal doğum yapan grupta SCA ile doğum yapan gruba göre daha fazladır. SÜİ riski müdahaleli vajinal doğumda (forseps v.b kullanımı) artmaktadır (NIH State-of-the-Science Conference 2006; Hannah M 2004). SCA ile doğum yapan grupta ise nullipar gruba göre inkontinans, stres inkontinans ve miks tip inkontinans prevelansı daha fazladır (Rortveit ve ark 2003).



Üriner inkontinans multifaktöriyeldir. SÜİ azalması, maternal istekle SCA doğum ile yaşın yüksek olması ve beden kitle indeksin artmasını kapsayan diğer süreçler tarafından kısmen dengelenmesi ile ilişkili olabilir (NIH State-of-the-Science Conference 2006)



İnkontinans, ve miks tip inkontinans prevalansı da vajinal doğum yapan grupta SCA ile doğum yapan gruba göre daha fazladır (Rortveit ve ark 2003; Hannah M 2004).



Urge inkontinans ise SCA ile doğum yapan kadınlarda nullipar ve vajinal doğum yapan kadınlara göre prevelansı daha fazladır. SCA ile doğum yapan kadın, nullipar kadın ile karşılaştırıldığında, her hangi bir inkontinans için olasılık oram 1,5 tur. Sadece miks tip ve stres inkontinans SCA doğum ile anlamlı olarak ilişkili bulunmuştur. Vajinal doğum ile her hangi bir inkontinans için olasılık oram SCA ile karşılaştırıldığında 1,7 dir. Sadece stres inkontinans için olasılık oram doğum metodlan ile ilişkili bulunmuştur (Rortveit ve ark 2003).



Planlanan vajinal doğum sırasında, müdahaleli doğumlar ve SCA doğumda, obstetrik travma oranında planlı SCA göre daha yüksek ve anlamlı orana sahiptir. Fakat obstetrik travma riski, örneğin üçüncü ve dördüncü derecede perineal laserasyonlar, doğum yönetimi uygulamalarım azaltmaktadır (NIH State-of-the-Science Conference 2006)



Anal inkontinans riski planlı SCA da, plansız SCA ya da müdahaleli vajinal doğuma göre azalmaktadır. Verilerde anal sfinkter kesilmesi ve fekal inkontinans arasında ilişki olduğunu gösterilmiştir (NIH State-of-the-Science Conference 2006). Orta hatta epizyotomi kullanımı ve forseps kullanımı ile sfinkter kesilmesi ile ilişkilidir. Bu yaralanma sıklığı, sınırlanan bu uygulamalar ile azaltılabilir (NIH State-of-the-Science Conference 2006; Cunningham ve ark 2001 p 545).



Normal doğumdan sonra maternal febril mortalite, transfüzyon, histerektomi riski SCA ile doğumdan sonraya göre daha azdır (Terhaar M 2005).


Normal doğum yapan kadınlar ile SCA doğum sonrası karşılaştırıldığında kadınlar daha fazla yorgunluk, uyku yoksunluğu ve inkontinans şikâyetleri rapor etmişlerdir. Müdahaleli vajinal doğum yapan kadınlar spontan vajinal doğum yapan primiparlardan daha fazla perineal ağrı ve seksüel problemler rapor etmişlerdir (Terhaar M 2005). Seksüel fonksiyondaki herhangi bir farklılıklar, doğumun gidişatına dayalı olarak, post partum 6 aydan uzun kanıt yoktur. Seksüel fonksiyonu etkileyen faktörler olarak, aile rolünün değişmesi, fiziksel iyileşme ya da hastalıklann devam etmesi, ruhsal durum, uyku yoksunluğu sayılmaktadır(NIH State-of-the-Science Conference 2006).



Vajinal ve elektif SCA yapan iki grup arasında SCA ve normal doğum sonrası emzirme değişkenleri, çocuklar ve eşleri arasındaki ilişki, depresyon, menstrual ve seksüel problemler, doğum ile ilgili üzücü hatıralar arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Konstipasyon elektif SCA yapan kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. SCA ile doğum sonrasında ektopik gebelik riski spontan abortus kadar iyi derecede artmaktadır (Terhaar M 2005).



http://zehirlenme.blogspot.com