Saglik Egitiminin Onemi

Sağlık Eğitiminin Önemi ve Sağğı Geliştirme



Bir toplumda sağlık düzeyinin yükseltilmesi, sağlığın korunması ve geliştirilmesi amaçlanıyorsa ilk koşul; politik, çevresel ve ekonomik düzenlemelerin yanında “etkili sağlık eğitimi” vermektir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sağlık eğitimini şöyle tanımlamıştır: "Sağlık eğitimi, kişilere sağlıklı yaşam için alınması gereken önlemleri benimsetmeye ve uygulamaya inandırmak; kendilerine sunulan sağlık hizmetlerini doğru olarak kullanmaya alıştırmak; sağlık durumlarını ve çevrelerini iyileştirmek amacıyla, birey olarak ya da topluca karar aldırmaktır".


Sağlık eğitiminin amacı; bireyin toplumun ve gereksinimlerini karşılayacak, sağlıklı yaşam için kişilerin sağlıklarını korumalarını ve geliştirmelerini, tedavi olanaklarından yararlanmaları ve olumlu bir çevre yaratmalarını sağlayacak davranış değişikliği oluşturmaktır. Sağlığı geliştirmenin diğer unsurları gibi sağlık eğitimi de, sağlıklı toplum oluşturmayı hedefler ve diğer sağlığı geliştirme çabalarını destekler.



Kişi, yaşam tarzını, davranışlarını ve yaşadığı çevreyi sağlıklı kılabildiği ölçüde sağlığını koruyabilir ve geliştirebilir. Ancak buradaki önemli nokta kişinin, sağlık eğitimine gönüllü katılıyor olmasıdır. Hedeflenen eğitim ancak bu şekilde istenen seviyeye ulaşır. Kişisel davranışlar, örf-adetler, kültürel yapı, çevreyle olan ilişkiler ve beklentiler, algılamayı ve dolayısıyla eğitimi etkiler. Eğitim konuları da kişilerin ihtiyaçları, kültürü ve davranışlarına göre belirlenir.



Sağlık düzeyini yükseltmek için tek başına sağlık eğitimi vermenin yeterli olmadığı bir gerçektir. Sağlığı geliştirmeye etki eden diğer faktörlerin de sağlık eğitimi kadar önem taşıdığı kabul edilmektedir. Bu bağlamda sağlığı geliştirme konuları ile ilgili bütüncül stratejiler; kısa dönemde, sağlıkla ilgili risk faktörlerinin azaltılmasını; orta vadede ise, koruyucu sağlık hizmetlerinin kullanımına talebin artmasını, olumlu sağlık davranışlarının geliştirilmesine, yaşam biçimlerinin düzenlenmesine, bireylerin kendi sağlıklarına sahip çıkmaları konusunda kendilerine güvenin artmasına ve sağlıklı çevre değişiklilerine neden olur. Uzun vadede ise; hastalıkların azalmasına, yaşamın uzamasına, yaşam kalitesinin artmasına, sağlık hizmetlerinde kalitenin artmasına ve sonuçta “sağlıklı toplum” çıktısına ulaşmayı sağlar.


http://zehirlenme.blogspot.com