Eşşek Arısı Bal Arısı Sokması

Yabanarıları, Eşekarısı Isırması, Balarıları Sokması

Böcek sokmaları

Her yıl, özellikle yaz mevsiminde bu bö­cekler ülkede birçok kazalara sebep olurlar. Türkiye'de arı sokmalarına, yılan sokmala­rından daha sık rastlandığını belirtelim.

Bir bez tarafından salgılanan arı zehiri, iğnesiyle vücuda akıtılır. En tehlikelisi, eşekarısının sokmasıdır. Sokulan yerde derhal kuv­vetli bir ağrı ve kabarma görülür. Ödem, ba­zen çok yaygınlaşabilir.

Bu tür sokmaların tehlikesi, kaç arının soktuğuna, yerlerine ve en çok da kişinin duyarlılığına bağlıdır.

Bir tek arı sokmuşsa, kişide herhan­gi bir komplikasyon belirtisi de yoksa, tır­nağınızla kazıyarak hemen iğneyi ve ze­hir kesesini çıkartın. Cımbız kullanmayın, çünkü keseyi ezerek, daha çok zehir ya­yılmasına sebep olabilirsiniz. Alkolle (yoksa, sirke veya amonyakla) pansuman yapın. Biraz sabrederseniz, ağrısı da bir­kaç saat içinde geçecektir.

Komplikasyonlar

Sokma sayısı bazen birden çoksa, komp­likasyonlar ortaya çıkabilir (özellikle çocuklarda). Hele kişi alerjik bünyeli ve sok­malar boğaz nahiyesinde ise, şu durum­larla karşılaşılabilir:

— Şok hali
— Solunum bozuklukları
— Beyin arızaları belirtileri

Kazazedeyi önce sakinleştirmek, kor­kusunu geçirmek, bulunduğunuz yere doktorun çabuk gelmesi mümkün değil­se, kendisini derhal en yakın hastaneye kaldırmak gerekir. Genellikle alerjik kişi­ler, durumlarını bilir. Derhal bir doktora giderek, kendilerine bir kortizon iğnesi yaptırabilirler. Aksi halde bir larenks ödemiyle burun buruna gelebilirler.