Elektrik Kazaları Çarpması

Elektrik kazaları

Türkiye'de elektrik enerjisi, TEK (I(ırkiye Elektrik Kurumu) tarafından kullananlara da­ğıtılır. Genellikle konutlara 110 veya 220 voltluk alternatif akım verilir. Sanayi kuruluş­larına da çaplarına göre daha yüksek volt/u akımlar sağlanır. Elektrik kökenli bütün ka­zalara genellikle elektrik çarpması denir. Aslında bütün elektrik çarpmaları, ani ölümle sonuçlanmayabilir.

Kazazedeleri çıkartmak

Alçak gerilim

kazaların büyük çoğunluğu, konutlarda meydana gelir.
Önce sigortaları gevşeterek, akımı derhal kesin.
Eğer bu çok zaman alacaksa, aşağıdaki önlemleri gerçekleştirdikten sonra, kazazedeyi temas halinde olduğu elektrik kaynağından uzaklaştırın.
— Ellerinizi kuru eldiven veya kumaşla sa­rın; zeminle kendinizi izole edin (yerin kuru olması koşuluyla, ayakkabılar bu izolasyonu sağlar):
— Veya bir tahta üzerinde yürüyerek ve bir örtü ya da havlıyla kazazedeyi kavrayarak, siz kendinizi yerden izole edin.

Her ne olursa olsun, yardım isteyin.

Yüksek gerilim

Olay bir yüksek gerilim hattı ü/erinde ce­reyan ediyorsa, genellikle akımı kesme ola­nağı bulamazsınız.
— Kazazedeye yaklaşmayın: Bu durumda çok Özel bir malzeme gerekir;
— "Yüksek gerilim" belirterek, derhal yardım isteyin.
Genelde kazazedeyi kurtarmak için kabloyu uzaklaştırmak yerine, kendisini çekmek tercih edilir.
— İletken kablonun vücudun henüz ulaşama­dığı çıplak bölgelerine, özellikle nemli taraf* kırına (koltuk altları, ayaklar) temas etmeme­sine dikkat edin.

Yapılması gereken

Elektrik, ister doğal (yıldırım) olsun, ister insan tarafından üretilsin, çeşitli kazalara ve yaralanmalara sebep olabilir

Elektrik yanmaları

Küçük çocuklarda sık rastlanan bir kazada, dikkatsizce prize sokulacak bir kordonu, çocuğun emmek için ağzına almasıdır. Bu tür yanıklar genellikle güç tedavi edilir ve estetik olmayan yara izleri bırakır.Akımla doğrudan temas olmadan da, yüz ve ellerde de elektrik yanıkları meydana gelebilir