Elektrik Kazaları Nasıl Önlenir

Elektrik kazası nasıl önlenir?

Evinizde elektirik tesisatının ve elektrikli aletlerinizin bakımlı ve iyi durumda olması­na dikkat edin. Kullanmasını da iyi öğrenin.

Elektirik kazalarının büyük çoğunluğu, genel­likle kullanmadaki dikkatsizliklerden ileri ge­lir. Elektriğin tehlikeleri kolayca unutulur.

Tesisat

Sayaçtan geçtikten sonra, elektrik abonesi tamamen kendi tesisatından sorumludur. Elektrik tesisatları, doğru olarak ve en kali­teli malzemeyle yapılmalıdır. Her türlü uydur­ma tesis girişimi ve tamirattan kaçının. Tür­kiye'de meskenlerdeki elektrik, genellikle 220 voltluktur. Tesisatı, otomatik bir sigorta korur. Prizler yeter sayıda olmalı ve yükleme­leri önlemek için, ustaca yerleştirilmelidir. Ay­rıca çocukların ellememeleri için kapaklı priz­ler tercih edilmelidir.

Elektrik tesisatınız ayrıca çeşitli elektrik­li aletlerin çalışmasına karşılık verebilecek şe­kilde ayarlanmalıdır.

Aletler

Elektrikli aletlerde daima kaliteyi tercih edin. Aletlerin yere konması, en iyi garantidir.
Televizyon alıcılarındaki bazı iç parçalar, binlerce voltluk gerilimde çalışır. Bunların muhafazası, aygıt kapalı iken dahi çıkartıl­mamalıdır.

Yaygın kullanma

Ampul değiştirirken dahi, elektrik kordo­nu veya elektrikli bir alete, elektriği sigorta­dan kesmeden müdahalede bulunmayın. Her türlü bakım, temizleme, onarımdan önce, aletleri prizden çekin. Sigorta teli değiştirir­ken, mutlaka aynı cinsten ve kalınlıkta tel sa­rın.


Sigorta atarsa, tesisatta veya kullanılan elektrikli aletlerden birinde bir anormallik var demektir. Bu nedenle yeni bir kullanımdan önce, bir kontrol gerekir
Tehlike, nemli bir ortamda daha da artar (mutfak, banyo). Banyoda suya yakın oldu­ğunuz hallerde elektrikli aletlere, hatta elek­trikli tıraş makinesine, saç kurutma makine­sine ve telefona, eğer bozukluk varsa, kesin­likle dokunmayın.
Ütü, elektrikli ocak yakacağı, elektrikli ısı­tıcı gibi aletleri kullanmaya meraklı çocukla­rınızı gözden uzak tutmayın.