Zehirlenme Tedavisi

Zehirlenmelerde Yaralıya Müdahale

Zehirlenme Tedavisi
Zehirlenen kişiyi bazen toksik çevreden çı­kartmak, çok daha çabuk ve etkili olabilir. Kişi çok ağırsa, yerde sürükleyerek de dışarı çekebilirsiniz.

Dikkat! Havayla daha az veya çok oran­da karıştıkları takdirde, bazı gazlar infilak edebilir. Her türlü patlama tehlikesini orta­dan kaldırmak için, kazaen veya bilinçli ola­rak, en ufak bir kıvılcım çıkartabilecek jest­lerden kaçının: Elektrik düğmelerinin çevril­mesi, kapı zili, yanar sigara gibi...

Tedavi ve Yapılması gereken

Kazazede zehirli ortamdan çıkarıldıktan sonra, dört olasılık ortaya çıkabilir.
Kişi kendindedir ve görünür bir kötü durumu yoktur. Bu durumda kendisini bir tıp kurumuna götürüp, toksikolojik mu­ayeneden geçirtmekte yarar vardır. Çün­kü ikinci derecede bir durumun ortaya çıkması böyle önlenir.
Kişi kendinde olabilir, ancak soluma güçlüğü çekebilir. Boğulma olasılığına karşı kendisini teskin edin. Sonra hasta­neye kaldırtın. Bu arada boğulma belirti­leri geçse de, hastaneye göndermeyi ih­mal etmeyin.

Kişi baygınsa, ama soluyorsa: Kendi­sini hemen yan emniyet pozisyonuna ge­tirin
Kişi ölü gibiyse: Derhal hayat busesi uygulayın Bunu, doktor ye­tişene kadar da sürdürün. Böylece gelir gelmez kalp masajına başlayacak olan doktorlara da yardım etmiş olursunuz

Olay belirgin şekilde intihar değilse, gerekli servis tarafından kaçağın nereden olduğu konusunda bir araştırma yapılıp, kaçak ortaya çıkartılmalıdır.