Boynun Sıkısması Boyun İpi

İpe asılma veya boynun sıkışması (Baş, Boyun)

Boyun Ağrısı, Boyun İpi
Bu tür olaylar insanın başına boynunun mekanik biçimde sıkışması, bir ortamın boynu­nu sıkıştırması veya boynunu sıkan başka bir insanın elleriyle gelebilir. Özellikle ipe asıl­ma sırasında belkemiği, soluk borusu ve larenks, ciddi biçimde zarar görebilir. Genellikle ülkede her yıl 5 bin kişi kendisini bilinçli olarak asmakta ve yaklaşık 100 kişi de cinayet amacıyla, boynu sıkılarak öldürülmektedir.

Kazazedeyi çıkarmak

Çok çabuk davranmak gerekir:

— Kendini asma söz konusuysa, bağlantıyı kesin, düğüme dokunmayın (polis için yararlı olabilir).
— Asılıysa, yere ani düşmesini yavaşlatın. Başını yatağının parmaklıklarına geçirip,
çıkartmayı beceremeyen .çocuk, her şeyden önce sakinleştirilmelidir. Aslında ciddi bir teh­like söz konusu değildir: Başı oraya girdiği­ne göre, çıkabilir de. Yağlı bir krem kullan­mak, yaralanmaları önler, kurtuluşu kolay­laştırır.

Tedavisi ve Yapılması gereken

Kazazede kurtarıldıktan sonra, bilin­ci yerinde ise, üst solunum yollarında tı­kanma olup olmadığını denetleyin Ses tonunda bir değişiklik varsa ve yutma zorluğu çekiyorsa, bir uzman doktora başvurun.
Kazazede baygınsa ve soluyorsa, kendisini yan emniyet pozisyonuna getirin Trafik kazasında olduğu gi­bi, baş-beden eksenini bozmamaya özen gösterin.
Kazazede solumuyorsa ve nabzı durmuşsa, reanimasyon girişiminde bulu­nun

Olay nasıl önlenebilir?

Kendini asmayı önlemenin yolu, intihan önlemektir!
Kazaen boynu sıkışarak ölüm olaylarını önlemek için, şu önlemler kaçınılmazdır:
— Bebeklerin salıncaklarında kemerle bağlan­malarından kaçının.
— Dar parmaklıklı yerlerde çocuklarınızın başlarını bunların arasına sokmalarına engel olun.
— Daha büyük yaştaki çocuklarınıza kement atma gibi oyunların tehlikelerini açıklayın. Bu arada bazı sapık kişilerin, tam gerçek­leşmeyen bir asılma olayının, erotik duygu­lar yarattığı savı, geçersizdir. Çünkü bunla­rın iddia ettiği gibi, olayı durdurmak müm­kün değildir. Bu tür denemeler çok tehlikeli olup, bu deney sırasında kan dolaşımı aksa­yan beyin, komaya girebilir. Bunun da geri dönüşü yoktur.