İş Kazaları Nasil Önlenir

İş kazaları nasıl önlenir?

İş Kazalarının Nedenleri ve Önlemler
Bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de iş kazalarım önlemek için gerek işçi kurum­ları (sendikalar, SSK ve Sağlık ve Sosyal Yar­dım Bakanlığı), gerekse işverenler önleyici ör­gütler kurmuş ve kurmaktadır.


İş kazalarının önlenmesi sorunu, aslında herkesin sorunudur. Teknik açıdan, sorun iş­vereni ilgilendirir. Herkesten önce işveren, sağlık, güvenlik ve koruma önlemlerini, işye­rinde almalıdır. Ayrıca çalışanlarına sağlıklı bir aydınlatma, havalandırma, yeterli bir mal­zeme bakımı, etkili kurtarma ve yangın sön­dürme ekipleri kurmak da, işverenin görevi­dir. Güvenlikle ilgili af işlendirme işi de, etkili bir biçimde yapılmalıdır. Yine işveren, ça­lışanlarına düşük ücret verir ve bunu zama­nında ödemezse, işçilerinin işyerindeki güven­lik önlemlerini savsaklayacaklarını bilmelidir.

Personel açısından da özel araçların ge­rektiği gibi kullanılması, makinelerde ve ki­şilerde gerekli koruma önlemlerinin alınması (kask, eldiven, gözlük, vb.) kazaların hiç ol­mazsa azaltılması için kaçınılmaz davranış­lardır.Aşağıda işyerlerinde güvenliğin sağlanma­sı için uluslararası örgütler tarafından uyarı­cı amaçlı afişlerden bazı örnekler görüyorsu­nuz.