İş Kazaları ve Nedenleri

İş kazaları Hakkında Bilgi

İş kazaları ve Meslek Hastalıkları
Her yıl Türkiyede binlerce işçi ve çalışan, iş kazalarında hayatını yitiriyor. Özellikle bazı iş kollarında, örneğin, inşaat, taşımacılık, metalürji, orman sanayii ve madencilik dallarında, her yıl beş işçiden biri, kazaya kurban gidiyor. Bu arada trafik kazalarının geride bıraktığı ölü ve yaralı sayısını da unutmamak gerekir. Dolayısıyla sorun, gerek ça­lışanlar, gerekse işverenler ve genelde toplum için büyük önem taşıyor. Böylece hem iş­yerlerinde ilkyardım faaliyetlerinin düzenlenmesi, hem de çalışma koşullarının düzeltilme­si gereği, kendiliğinden ortaya çıkıyor.

İş Kazaları Nasıl Önlenir, İş Kazalarının Nedenleri

Diğer bütün kazalarda olduğu gibi, iş ka­zalarında da her şeyden önce kazazede­ye yardım ulaştırmak, korumaya almak ve tıp kurumlarına haber vermek şarttır, iş yerindeki ilkyardım ve kurtarma ekipleri­ne de bu öğretilmelidir.


• Korumak

Öncelikle kazazedenin geçirdiği kaza­dan sonra ikinci bir tehlikeyle burun bu­runa gelmesini önlemek gerekir (elektrik çarpması, boğulma, yangın ve infilak gi­bi). Bazı kazaların oluş nedeni kesinlikle belirlenemez. Baygın yatan bir işçiyi, elektrik de çarpmış olabilir, zehirlenebi­lir de veya sadece bir fenalık da geçire­bilir. Dolayısıyla önce bir an düşünmek ve olayı gözlemek gerekir.

• Uyarmak

Duruma göre işyerindeki yardım ekip­leri ve dispanserle, işyeri dışındaki sağ­lık kurumları, derhal uyarılmalıdır.

• Kurtarma

İlk tehlike atlatıldıktan sonra, kazaze­de hemen muayene edilerek kurtarma iş­lemi başlatılır. Basit belirtilerden yola çı­kılarak, yaşamasını sağlayacak girişim­lerde bulunulur. Belirtiler, çok kez kesin değildir. Kazazede sayısı yüksekse, genellikle en çok bağıranın yardımına ko­şulur. Durumun acil müdahale gerektirip gerektirmediğine bakılmaz.
Gerçekte hayati iki durum vardır: Cid­di kanama ve soluk kesilme­si Kurtarıcı, özellikle bu be­lirtilere bakmalıdır.

Ciddi kanama varsa: Belirtiler, emin bir teşhisi mümkün kılar. Büyük bir da­mar kanıyorsa, durum çok acil demektir; çünkü bir buçuk dakika sonra bu kana­ma ölüme sebep olur. Tedavi, çabuk ya­pılmalıdır. Elle yapılan kompresten son­ra, bir pansuman uygulaması Atardamara da aynı uygulama yapılır

Kazazede konuşamıyorsa: Kazazede, çimdikleme gibi uyanlara yanıt vermiyor­sa, kendisine komaya giren kişi muame­lesi uygulanır

Doktor olmayan bütün kurtarıcılar için davranış yolu aynıdır: Kazazedenin soluyup solumadığına bakmak.
— Solumuyorsa, solunum yollarını açtık­tan sonra, hemen hayat busesi uygula­masına geçin.
— Soluyorsa, kendisini hemen yan em­niyet pozisyonuna getirin Yardım gelene kadar, kendisini gözleyin.