Gunes Banyosu Gunes Banyolari Tedavisi

Güneş banyoları, Güneş Banyosu Tedavisi

Güneş ışınlarında bulunan morötesi ışın­lar canlı organizmayı büyük ölçüde etkiler. Yüksek yerlerde. ve öğle saatlerinde morötesi ışınların çok daha etkili olduğu saptanmıştır. Güneş banyosu yapmaya en uygun yerler deniz kenarları ve özellikle yüksek yaylalardır.

Güneş banyosunun ölçüsü: Doğrudan zararlı olacağı için güneş banyosunun süresi yavaş yavaş artırılmalıdır. Güneş banyosu yapılırken yaşlılık ve güneşe karşı duyarlık göz önün­de bulundurulmalıdır. Dağlık yerlerde bacaklardan başlayıp yavaş yavaş başa doğru giden güneş banyolarında başın, ense­nin ve gözlerin dik ve güçlü gelen güneş ışınlarından korun­ması gerekir. Yeteri kadar alman güneş banyoları vücuda can­lılık kazandırır. Baş ağrısı, gerginlik, uykusuzluk, bulantı ve kusmalar güneş banyosunun çok miktarda alındığına ilişkin ortaya çıkan belirtilerdir. Güneş banyosu sırasında, vücudu sık sık uygun bir yağla yağlayarak güneş yanıklarına karşı ön­lem almak gerekir.

Güneş banyoları zayıflık, kansızlık raşitizm, romatizma, kadın hastalıkları, egzama, kemik ve eklem tüberkülozları, güç iyileşen yaralar, eklem iltihabı ve siyatik gibi hastalıkların iyi­leşmesine yardımcı olur.

Buna karşın, guatr gibi bazı hastalıklar, uykusuzluk, he­yecan, yüksek ateş durumlarında ve akciğer tüberkülozunun belirli evrelerinde olumsuz yönde etki gösterir.