Hava Banyolari Hava Banyosu ile Tedavi

Hava banyoları, Hava Banyosu

Psikolojik tedavi yöntemlerinden ve ko­ruyucu önlemlerden biridir. Hava banyosunun etkisi, havanın ısısına ve koşuluna göre değişir. Hava banyosu genellikle çıp­lak yapıldığından her şeyden önce derinin çalışmasını etkiler. Vücut ısısının kaybını önlemek amacıyla her çeşit hareket (id­man, oyun, bahçe çalışmaları gibi) yapılması salık verilir.

Üşüme belirtileri görüldüğünde deri kuru bir fırça ile fır­çalanmalıdır. Uzun süren titremelerde banyo yarıda kesilme­lidir. Alışkın olan kişiler soğuk, yağmurlu ve rüzgârlı günlerde bile hava banyosu yapabilirler.

Soğuk mevsimlerde ilk banyolar ısıtılmış odalarda, sonra­ları açık havada yapılmalıdır. Yaz aylarında ilk banyoya açık havada 10-15 dakika ile başlamalı, süreyi yavaş yavaş 2 saate kadar çıkartmalıdır. Yapısı duyarlı olan kişiler hava banyosu­nu vücutlarının bir bölümüne uygulayabilir. Hava banyosu uy­kusuzluk, sinir ve vücut zayıflığı, kansızlık, metabolizma bo­zukluğu ve guatr gibi hastalıklarda yararlıdır.

Hava banyolarının olumsuz etkileri yoktur. Ateşli hastalar bile kan dolaşımını hızlandırma amacıyla yatak içinde kısa sü­relerle hava banyosu yapabilirler. Temiz hava ile tedavi günü­müzde giderek yaygınlaşmaktadır. Hastanın, yatağı açık pence­renin önüne çekilir, üstü sıkıca örtülür ve hava banyosu yap­ması sağlanır. Temiz havanın tüm organizmayı etkilemesiyle iştah ve uykuda düzelme görülür. Hava banyoları, akciğer ve solunum yolları hastalıklarında, kalp ve kan dolaşımı bozuk­luklarında başarıyla uygulanabilir.