Akarlar – Pireler – Keneler - Tahta Kurusu

Sivrisinekler

Sivrisinek sokmaları çoğunlukla açık deri alanlarında görülür. Bazı sivri­sinek türleri soktukları yerde sivilceler yapar. Sokmalar çok kaşıntılı ve belirgin olabilir ve kaşıdıktan sonra enfekte olup, kabuk bağ­layabilir.

Pireler

Pire ısırıkları çok kısa bir süre için insan vücudunu "ziyaret eden" kedi ve köpek pirelerinden olur. İlk konaktan düşerek halı ve kilimlerde yaşar ve adımların titreşimini hissettiklerinde zıplarlar. Isırıklar küçük ve kaşıntılı olup, genellikle bacaklarda olur.

Keneler

Kene ısırdıktan sonra, bir süre deriye yapışık kalır. Esas konak koyun ol­duğundan sıklıkla tarım ile ilgilenen toplumlarda görülür.

Akarlar

Birçok akar türü insanları ısırabilir. Bunların çoğu, kuş akarları, kedi, kö­pek ve tavşanlarda yaşayan Keyletellia akarları küçük, kırmızı, kaşıntılı papüller yapar ve tanınmaları çok zordur.

Tahtakurusu (Simeks Lektularius)

Bu ilkel yaratıklar eski evlerin odun yapılarında yaşar ve gece kurbanları­nı ısırmak için çıkar. Isırıklar genellikle çok büyük, yangılı ve tahtakurusunun çizgi halinde deride gezdiği yerlerde olur.

Eşek Arıları ve Bal Arıları

Sokmaları genellikle çok ağrılıdır. Sokulan yer hemen şişebilir ve aşırı du­yarlılık tarzında çok yaygın reaksiyonlar görülebilir. Nadiren bu tür reak­siyonlar anaflaktik şok ve ölüme neden olabilir.