Bebeklerde Deri Hastaliklari

Bebeklerde Deri Hastalıkları

Fonksiyonel Farklılıklar


Yenidoğan ve erken bebeklik çağında deri savunması tam olarak gelişme­diğinden kimyasal, fiziksel ve mikrobik saldırılara açıktır. Zayıf deri sa­vunmasının yanında yüzey alanının vücut ağırlığına oranı diğer yaşlardan daha yüksektir ve topikal olarak uygulanan ilaçların emiliminin artışına bağlı riskler artar. Örneğin; kortikosteroidlerin veya salisilik asit preparat-larının uygulanması ile ciddi sistemik toksisiteler oluşabilir. Erişkinlere gö­re sağlam deriden transepidermal su kaybı daha fazladır ve bu durum deri bariyer fonksiyonunun tamamen gelişmediğini gösterir. Bu olay evapori-metre olarak adlandırılan özel suya duyarlı araçlarla kolaylıkla doğrulanır. Hayatının ilk haftalarında, yenidoğanın kanındaki hormon seviyeleri doğumda anneninkini yansıtır. Bu durum dolaşımdaki androjenik madde­lere bağlı olarak genişleyen ve sebum sekresyonu artan sebase bezler için önemli olabilir.

Bebeklerde Tedavi Sorunları

Bebeklerde ilaçlar daha kolay emilir ve sistemik toksisite yapma ihtimal­leri daha fazladır. Bariyer fonksiyonunun tam gelişmemesine bağlı olarak, erişkinlerde iyi tolere edilen topikal ajanlar, bebeklerde ağır reaksiyonla­ra neden olabilir.

Kaşıma yeteneği 6. aya kadar gelişmemiştir. Bu yetenek geliştiğinde ekskuriasyonlar, devamlı kaşımanın (likenifikasyon) etkisiyle ve enfekte lezyonların varlığıyla döküntülerin görünümü tamamen değişebilir . Rahatsızlığını ve şikayetlerini ifade edememelerine bağlı ola­rak bebeklerde genel bir irritasyon olur ve devamlı ağlar. Bu durum uzun süre devam ettiğinde ebeveynler uyuyamaz ve aile içinde tansiyon yükse­lerek herkesi etkiler.

Yaygın döküntülerde, hasta deriden çok fazla su kaybına bağlı bebek­lerde hızlı bir şekilde dehidratasyon gelişebilir. Aynı durum, yangılı deri­den ısı kaybı için de doğrudur. Yaygın yangılı deri hastalığı olanlarda çok hızlı hipotermi gelişebilir ve dehidratasyonda olduğu gibi tehlikeli bir komplikasyon haline gelebilir. Bu iki komplikasyon, dehidratasyon ve hi­potermi aşağıdakilere dikkat ederek önlenebilir:

bir evaporimetre ile su kaybı miktarı ölçülür, rektal olarak vücut ısısı kontrol edilir.
ağır, yaygın deri hastalığı olan bebekler bir inkübatörde tutulur veya dışarıdan ısı ve sıvı verilir.