Deride Helmint Enfestasyonlari

Deride Helmint Enfestasyonları

Onkosersiasis

Onkoserka volvulus'un neden olduğu bu hastalık Batı Afrika'nın ekvato­ra yakın bölgelerinde görülür. Bu hastalık nehirlerin yanında bulunan ka­rasinek Simulium damnosum'un ısırmasıyla bulaşır. Mikrofilarya olarak bilinen larva formları karasineğin ısırmasıyla deriye girer ve birkaç yılda erişkin onkoserkal kurtlarına dönüşür. Çok uzun (1 metreye kadar) ama çok ince (1-2 mm çapında) olabilen bu kurtlar, deride kıvrılmış halde ve konağın oluşturduğu bir palpabl fibröz kapsülle çevrilmiş durumda bulu­nur. Erişkin kurt çok sayıda mikrofilarya'lar oluşturur ve bunlar gövde de­risi subkütan dokusunun birçok yerine dağılırlar.

Klinik özellikler

Bu hastalık etkilenen deride ağır ve inatçı irritasyonlarla karakterizedir. Etkilenen alanlar kalınlaşır, likenifiye olur, hafif pullanır ve genellikle hiperpigmentasyon gösterir. Mikrofilaryalar aynı zamanda gözün yüzeyel tabakalarına de yayılarak körlüğe neden olabilir (nehir körlüğü).

Tanı

Biyopside spesifik olamayan yangı görülür ama bazen mikrofilarya par­çaları da görülebilir. Larva formlarını tespit edebilmek için daha başarılı bir yöntem, iğneyle veya bisturiyle birçok deri parçacıkları almaktır. Bu küçük deri parçaları tuzlu suya koyulur ve mikroskop altında mikrofiliarya'ların hareketi gözlenir. Genellikle belirgin eozinofili vardır ve bazı sağlık merkezinde antikor kompleman fiksasyon testi yapılmaktadır.

Tedavisi

Kaşıntı için Hetrazan (dietil karbamazine) çok etkilidir. Ölen mikrofilarya'ların serbestleştirdiği toksik ürünlerin yaptığı şiddetli sistemik reaksiyon ihtimalinden dolayı ilaç çok dikkatli verilmelidir. Hetrazan'ın erişkin kurtlar için hiçbir etkisi olmadığı bilinmektedir. İlerde oluşacak mikrofi-larya'ların üretimini durdurmak için potansiyel toksik bir ilaç olan Suramin kullanılır. İvermektin'de son yıllarda çok yararlı bulunmuştur.