Alzheimer Hastalarina Etkinlik Rehberi

Alzheimer Hastaları İçin Etkinlikler Rehberi

Alzheimer hastalarında günlerinin daha iyi geçmesini, yaşam kalitelerinin yükselmesini sağlamak için özellikle önerdiğiniz etkinlikler var mı?

Bunaması olan bir kişinin de hâlâ hoşlandığı ve yapabileceği bazı etkinlikler vardır. Her hasta için bunu kişisel olarak belirlemek gerekir. Hastaların değişen ruh hallerine ve becerilerine uygun etkinlikler bulmak için de yaratıcı ve esnek olmak şan. Etkinliklerin hastayı yüreklendirici bir şekilde, sonuçtan bağımsız olarak yürütülmesine dikkat edilmeli, başarısız olurlarsa hastaya tepki gösterilmemeli. Erken dönemlerde hastalar önerilere daha kolay karşılık verirler. Daha sonraki dönemlerde ise daha fazla teşvik edilmeye ve yardıma ihtiyaç duyabilirler, vazgeçmemek ve sabırlı olmak gerekir. Hastanın gösterdiği davranışsal belirtilerin bir kısmı sıkıntıdan ve boş kalmaktan kaynakla­nabilir. Hasta meşgul edilebilir, gününü daha verimli ve mutlu geçirmesi sağlanabilirse bu davranışsal belirtiler azalabilir ya da kaybolabilirler. Günlük uğraşılar ayrıca hastanın kalan becerilerini korumalarına, kendilerine gü­ven duymalarına, daha ilgili olmalarına da yardımcı olabi­lirler. Ayrıca hasta yakınının hastayla iletişim kurmasına, yakınlaşmasına katkı sağlarlar.

Özellikle önereceğiniz etkinlikler var mı? Basit etkinlikler genelde daha iyidir, özellikle de buna­ma tablosu ağırlaştıkça. Hastanın ilgisini çekecek etkinlik­ler bulmaya çalışın. Ancak zorlu ve karışık uğraşlardan kaçının. Hastaların konsantre olabilme süresi genelde kısaldığından kısa süren etkinlikler daha iyidir. Şakalaşın, birlikte gülmek için fırsat yaratın. Bazı hastalar okuma, müzik aleti çalma, tahta işleri ya da dikiş gibi daha önce­den severek yapakları etkinlikleri hâlâ yürütebilirler; tek ihtiyaçları olan biraz teşvik edilmektir. Her gün yürüyüş yapmak ve müzik eşliğinde yapılacak egsersiz önerilebile­cek fiziksel etkinliklerdir. Müzik dinlemek, özellikle hasta­nın gençlik yıllarının popüler şarkıları, hastalık boyunca uzun süre sürdürülebilir. Hasta şarkılara eşlik etmeye özendirilebilir. Sık sık dışarı çıkmak, bir park ya da çay bahçesinde oturmak hem hasta hem de yakını için iyidir, hem ortamın değişmesini hem de diğer insanlarla temas kurmayı sağlar. Bunama hastalarının çoğu dokunup okşayabilecekleri kedi, köpek gibi ev hayvanlarına olumlu tep­ki verirler. Yumuşak oyuncakları okşamak da onları ra­hatlatabilir. İleri safhalarda hastanın işbirliği yapması giderek güçleşir. Bu tip hastalarda masaj ve sakinleştirici bir müzik dinletmek işe yarayabilir.