Derin Mantar Enfeksiyonu

Derin Mantar Enfeksiyonları, Mantar Enfeksiyonu

Derin ve bazen hayatı tehdit eden enfeksiyonlara neden olan birçok mantar bulunmaktadır. Daha çok akkiz immüm yetmezlik sendromlu hastalar (AİDS), transplant hastaları, kortikosteroid veya immünsuprese ajan kullananlar ve konjenital immün yetersizlikler gibi bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde görülür. Histoplazmoz, kriptokokkoz ve koksidioidomikoz gibi yaygın sistemik enfeksiyonlar çok nadiren deriyi tutar.

Aktinomikoz, sporotrikoz ve blastomikoz ise deri ve subkütan dokuları etkileyerek kronik yangılı hiperplastik ve bazen erozyonlu lezyonlara neden olur. Sporotrikoz lenfatik drenaj boyunca bir seri yangılı nodüller yapabilir. Bu tip derin mantar enfeksiyonları, dev hücreler, histiositler, po-limorf ve lenfositlerden oluşan bir granülomatöz enfeksiyon şeklinde görülür.

Madura ayağı Afrika kıtasında ve Hindistan'da görülen ayağın derin mantar enfeksiyonudur. Etkilenen ayakta şişlik ve yangıyla birlikte sinüsler görülebilir. Enfeksiyon ayağa yayılarak kemiği de tutabilir ve çok kötü bir şekilde hasar yaparak yaşamı zorlaştırabilir.