Sarkoidoz Hastaligi Nedir Buruli Ulseri

Diğer Bazı Mikobakteriyel Enfeksiyonlar

Yüzme havuzu granülomu


Suda yaşayan Mikobakterium marinum bazen yüzme havuzlarından veya balık akvaryumlarından bulaşır. 3 haftalık inkübasyon süresinden sonra özellikle dirsek ve dizlerde plaklar, apseler ve erozyonlar yapar.

Bu hastalık minosiklin veya trimetoprim sulfametaksazol kombinasyonuna cevap verir.

Buruli ülseri

Uganda ve güneydoğu Asya'da görülen hastalığın etkeni Mikobakterium ülserans' dır. Çok hızlı ortaya çıkan büyük ülserler gelişir ve uzun süre iyileşemez. Günümüzdeki, en iyi tedavisi cerrahi girişimlerdir.

Sarkoidoz Hastalığı, Sarkoidoz Nedir

Birçok hastadan elde edilen son bilgiler, bu hastalığın M. tuberkülosis'e karşı gelişen farklı bir reaksiyon olduğunu işaret eder. Sarkoidoz solunum sistemi, retiküloendotelyal sistem, deri, santral sinir sistemi ve kardiyovasküler sistemi ve nadiren kemikleri etkileyen bir multisistem hastalıktır. Deride en çok görülen formu, birden fazla sayıda kırmızı-morumsu papüller şeklindedir. Soğuk şişkinliğindeki gibi parmakların, burnun ve kulakların mavimsi renkte şişmesi şeklinde derin nodul ve plaklar da görülebilir (lupus pernio). Bu formlarda tipik olarak sarkoidoz'un doku birikimi vardır (aşağıya bakın) ancak başka bir klinik formu olan eritema nodozum'da bu durum görülmez.

Histolojik olarak çok fazla lenfosit içermeyen makrofaj ve dev hücrelerden oluşan çıplak tüberküller tipik lezyonlardır.

Kendiliğinden iyileştiklerinden dolayı lezyonlar sorun oluşturmuyor ise tedavi gerekmeyebilir ancak büyük lezyonlar skar bırakabilir. Büyük lezyonlarda sistemik kortikosteroidler veya nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar kullanılabilir.