Zehirli Mantarlar İnocybe Geophylla

Inocybe Geophylla OUELLET 1872 (Zehirli)

Mantarın Özelliği


Şapkası küçük, konik, parlak beyaz renkli ve tiksinti veren bir kokusu vardır

Morfolojik Özellikleri

Şapka: Genç mantarlarda top uzcuk şeklinde, tepesi konik, gelişme ilerleyince şemsiye gibi açılır. Şapka çoğun­lukla beyaz, bazen açık erguvaniden kahverengiye kadar değişebilir. Hangi rengi gösterirse göstersin parlak rengini daima muafaza eder. Şapka tepesinden kenarlarına doğru lifî görünüşü vardır. Büyüklüğü; 0,5-2 cm. çapındadır. La­meller: Genç mantarlarda, gri beyaz, tedricen yeşilimsi kahverengiye kadar değişen renkleri gösterir. Şapka ke­narlarında saçak şeklinde örtü artıkları görülür. Sap: Ço­ğunlukla eğri, şapkanın rengi sap üzerinde de görülür. Bü­yüklüğü, 4-6 cm. boyunda ve 2-4 mm. çapındadır. Etli kısmı: Çok azdır. Ve diğer Inocybe türlerinden daha fena kokuludur. Sporları: Oval şekilli ve 7,5-11x5-7 mikron büyüklüğündedir.

Yetişme Yeri Özellikleri

Mayıs ayından Kasım ayına kadar hemen her yerde ye­tişebilir. Fakat, özellikle verimli tarla kenarlarında (Sulanan tarla kenarlarında severek yetişir), Çam ve kayın orman­larında, orman arası çayırlarda büyük gruplar teşkil ederek bulunur.

Diğer Özellikleri

Bu mantar görünüşü ve kokusuyla bilerek yenmiyecek kadar fena görünüşlüdür. Fakat Türkiye'de, Mıhtepesi, Cincile gibi mantarlara karıştırılması kuvvetle muhtemeldir. Kitapların belirttiğine, göre yüksek miktarda muskarin ih­tiva eder. Bu mantardan yapılan yemeği yiyenlerde ölümler meydana getirebilir. 1968 yılında Adana'da 7 pamuk işçisi­nin ölümüne sebep olmuştur.

Yetiştiği yerde bol bulunuşu nedeniylede al­datıcı olmaktadır.