Mantarlar Bilgi Mantarlar Hakkinda

Inocybe Patouillardii PRESADOLA 1905 (Zehirli)

Mantarın Özelliği, Mantarlar Bilgi, Mantarlar Hakkında

Genç mantarlar, şapkası açılıncaya kadar beyaz, sonra kırmızımsı renge döner. Şapka tepeden kenarlara doğru kuvvetli lifî görünüştedir. Mantarın bir parçası parmaklar arasında ezilip koklanacak olursa kuvvetli ispirto kokusu hissedilir.

Morfolojik Özellikleri

Şapka: Genç mantarlarda beyaz, sonra solgun saman sarısından nihayet kiremit kırmızısına kadar değişir. Genç mantarlarda konik olan şapkanın, kenarları sapa doğru kıv­rıktır. Gelişme ilerleyince şapka tepesinin konik şeklini muhafaza ederek, kenarları parçalanmış şemsiyeye ben­zer. Kurumuş mantarlarda bütün Inocybe türlerinde oldu­ğu gibi bunda da parlaklık kazanır. Büyüklüğü: 3-9 cm. çapındadır. Lameller: Başlangıçta beyaz, sonra gri sarı, nihayet yeşilimsi kahverengiye dönerler. Lamellerin üze­rinde kırmızı noktacıklar bu mantarı benzerlerinden kolay­ca ayırır. Lamellerinin enlerinin 7 mm. varan özelliğimde göz önüne almak gerekir. Sap: Genç mantarlarda beyaz renkli, gelişmiş olanlarda kiremit kırmızısına dönerler. Sap, Lifî yapılı, üzeri ince olukludur. Sert içi dolu toprak içinde­ki kısmı şişkincedir Büyüklüğü 6-7 cm. boyun­da ve 0,5 -1 cm. çapındadır. Etli kısmı: Genç mantarlarda beyaz, gelişmiş olanlarda kırmızıya döner Mantardan bir parça ağıza alınıp çiğnenirse tadının hoş olmadığı, par­maklar arasında bir parça mantar ezilip koklanırsa kokusu­nun ispirtoya benzediği görülür. Sporları: Böbrek şeklinde 10-12x6-7 mikron büyüklüğündedir.

Yetişme Yeri Özellikleri

Mantar çoğunlukla, Mayıs ve haziran aylarında az ola­rakta Temmuz ve Ağustos aylarında, ormanların, çayırların ve parkların kalkerli topraklarında gruplar meydana getire­rek yetişir.

Diğer Özellikleri

Mantar yayılış ve miktar olarak bol bulunduğu gibi, yüksek miktarda muskarin ihtiva etmesinden dolayı tehli­kelidir. Muskarinin sinir sistemine olan tesiri dolayısıyla er­ken zehirlenme belirtisi verdiği için çok tehlikeli değildir.