Elektrikli El Alet ve Makinalari

Elektrikli Alet ve Makinalar, Elektrikli El Aletleri Güvenliği

Elektrikli alet ve makinelerin pek çok çeşitleri vardı. Biz burada gruplandırarak birkaç örnek vereceğiz.

1-Torna Tezgahlarında Alınacak Güvenlik Tedbirleri

(l)Otomatik torna tezgahları ile otomatik diğer tezgahların operasyon noktaları, uygun şekil ve nitelikte koruyucu içine alınmalıdır.
(2)İşçilerin kayış veya aynayı tutarak elle fren yapmaları önlenmelidir.
(3)Geçit ve ara yollara bakan tezgahlarda talaş fırlamalarına karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.
(4)Rovelver ve otomat tezgahlarında çubuk halinde olan malze­meler, uygun koruyucu içine alınacaktır.
(5)Ağaç tornalarında, özellikle uzun parçaların işlenmesinde, parçanın gevşeyerek fırlamasına karşı gerekli koruyucu tedbir alınacak, kundura kalıbı, ökçe ve tahta topuk gibi parçaların işlenmesinde, döner kalemlerin temas eden kısımları hariç diğer kısımları uygun koruyucu içine alınmalıdır.

2.Matkap ve Freze Tezgahlarında Alınacak Güvenlik Tedbirleri

(1) Her çeşit matkap ve freze tezgahlarında işlenen parça, takımla, beraber dönmemesi için uygun şekilde bağlanmalı veya mengene ile tespit edilmiş olmalıdır.
(2) Döner tablalara bağlanan parçanın çıkıntılı kısımları uygun şekilde koruyucu içine alınmalıdır.
(3) Parça işlenirken kesici takım ağzında bulunan talaşlar temizlenmemeli ve soğutucu sıvının sıçramasına karşı, siperler yapılmalıdır.
(4) Çıkan talaşlar elle süpürülmemeli ve bu iş için uygun fırçalar kullanılmalıdır.

3-Oksijen Kaynak Aparatlarında Alınacak Güvenlik Tedbirleri:

(1) Kaynak yapılan yerlerde, kullanılmakta olan gaz tüplerinden başka gaz tüpleri bulundurulmamalıdır.
(2) Gaz tüpleri, çalışma anında dik durmalı ve devrilmemeleri için gerekli tedbirler alınmalı ve tehlike anında kolayca sökülecek şekilde bağlanmış olmalıdır.
(3)Gaz tüplerinin taşınması için tekerlikli özel araçlar kullanılmamalı ve bu tüpler kullanılmadıkları zaman, valfları kapanmalı ve bu valfları koruyan başlıkları takılmalıdır.
(4) Oksijen tüpleri, yağlı elle tutulmamalı, tüplerin valfları, manometre ve diğer teçhizatı yağlanmamalıdır.
(5) Atölyede bulunan gaz ve oksijen boruları ile şalumoya gelen hortumlar, ayrı ayır ve diğer tesislerden de kolaylıkla ayrılacak renkte olmalıdır.
(6) Şalumolar, çalışır durumda gaz tüpü üzerine veya başka bir teçhizata aşılmalı ve gazlar tamamen kesilmedikçe şalumo bırakılmamalıdır.

4-Alçak Basınçlı Buhar Kazanları ve Sıcak Su Kazanlarından Alınacak Güvenlik Tedbirleri

A-Alçak basınçlı buhar kazanları veya sıcak su kazanları ile yapılan çalışmalarda aşağıdaki tedbirler alınır.

(l)Alçak basınçlı buhar ve sıcak su kazanlarında, basınç 0.5 atü ve sıcaklık ise 1100C şi geçmemelidir.
(2)Her sıcak su kazanına bir adet genleşme kabı ve borusu (nefeslik) konacak, bunun bulunmadığı kapalı sistemlerde, genişleme valfı bulunmalıdır. Genişleme valfı, çalışma basıncına göre ayarlanabilecek ve fazla basıncı önleyecek şekilde yapılmış olmalıdır.
(3)Genleşme borusu ile genleşme valfından çıkacak sular, çalışanlara zarar vermeyecek şekilde dışarı atılacaktır.
(4)Her alçak basınçlı buhar kazanı ile sıcak su kazanının beslenme suyu boruları üzerine, en az birer adet stop valfı ve geri tepme klâpesi konmalıdır.
(5)Paralel çalışan . alçak basınçlı buhar kazanıyla sıcak su kazanlarının çıkışlarına, stop valfı ve geri tepme klâpesi konmalıdır.
(6)Alçak basınçlı buhar kazanı ile sıcak su kazanlarına otomatik yakıt verildiği hallerde, kazan basıncının 1 kilogram/santimetre karenin (bir atmosferin) üzerine çıkmasını önleyecek ve yakıtı kesecek bir tertibat bulunmalıdır.
(7)Gaz, kömür tozu ve akaryakıtla çalışan sıcak su kazanlarında sıcaklığın 120 C nin üstüne çıkmasını önleyecek bir termostat bulunmalıdır.
(8)Alçak basınçlı buhar kazanlarında beslenme suyu, ocaktaki ateşin karşısına gelen kazan semine verilmelidir.
(9)Sıcak su kazanlarına verilen beslenme suyunun basınca, bir atmosferin üzerinde ise, kazana doğrudan doğruya verilmeyip boru tesisatına bağlanmalıdır.

B-Kazanların işletilmesi ile ilgili çalışmalarda aşağıdaki tedbirler alınmalıdır:

(l)Kazan dairelerine sorumlu, ilgili ve yetkililerden başka kimse girmemelidir.
(2)Kasanlar, yakılmadan önce kazancı tarafından bütün vanaların klâpelerin, kapakların, emniyet supaplarının durumu, yakıt ve su miktarları ve işletme ile ilgili bütün hususlar gözden geçirilmeli ve kontrol edilmelidir.
(3)Kazanlar, ilk ateşlemede sıcaklığın birden yükselmesine engel olacak şekilde yavaş yavaş yakılmalıdır.
(4)Yakıt olarak sıvı .veya gaz maddeler kullanılan kazanların, yakılmasından önce, ocağın içinde, beklerin ağzında veya yakınında ve kazanın etrafında dökülmüş yakıt bulunmamalı ve ocağın içi hava, gaz veya akaryakıtın patlayıcı karışımları bulunmayacak şekilde iyice havalandırılmış olmalıdır.
(5)Kazanların devreye girmesinde; ana çıkış vanası açılmadan önce, emniyet ventili kontrol edilmeli boru tesisatı üzerinde hava çıkış vanaları hava boşalıncaya kadar açık tutulmalı, kazan gerekli basınç ve sıcaklığa ulaştıktan sonra, ana çıkış stop valfı yavaş yavaş açılmalıdır.
(6)KömürIe ısınan kazanlarda, süngülemek, cüruf ve kül almak için, gerekli araçlar bulunmalı ve süngüleme sırasında hava verme durdurulmalı ve baca kapağı açılmış olmalıdır.
(7)Kazanın emniyet supapları, vardiya değişiminde kontrol edilme­lidir.
(8)Yakıt olarak kömür kullanılan kazanların söndürülmesinde, ateş dışarı çekilmemeli, bütün delik ve kapaklar çekildikten sonra kendi kendine sönmeye terk edilmelidir. Ocaktaki ateş, ancak tehlike anında çekilmeli ve ateşin alınmasından önce, emniyet sııbabı açılarak stop valfları kapatılmalı ve gerektiğinde ateş sönünceye kadar kazana besleme suyu verilmelidir.
(9)Söndürülen kazan, sıcaklık ve basınç normale dönünceye kadar boşaltılmalı ve kazancı, kontrole devam etmelidir.