Solunum Sistemi Anatomisi

Solunum Sistemi Anatomisi

Solunum sisteminin görevi yakıt moleküllerinin yakılması için ge­rekli olan oksijeni havadan almak ve hücrede moleküllerin yakılması sonucu meydana gelen C02 'i hücreden uzaklaştırmaktır.
Bunun için oksijeni önce bir iskelede toplamak, sonra da bunu hücrelere kadar taşımak gerekecektir. Burada iskele akciğerler, taşıyan sis­tem de kanın alyuvar hücreleridir. Kanın alyuvar hücreleri akciğerlerle vücut hücreleri arasında sürekli taşıma yapmaktadır.

Alyuvarlar vücut hücrelerinde yanma sonucu meydana gelen C02'i akciğerlere geri getirirler. Akciğere getirilen C02'de nefes verme ile vücut­tan uzaklaştırılır.
İşte oksijenin havadan alınıp hücrelere kadar taşınması, yanma sonucu meydana gelen C02in vücuttan atılması olayına "Solunum" diyoruz.
Akciğerler bu görevi yapabilecek bir yapı gösteren ve göğüs kafe­sine yerleşmiş iki loptan meydana gelmiş olan bir organımızdır.

Ağız ve burunla bağıntılı olan nefes borusu, göğüs kafesinde iki akciğer lobuna gitmek üzere iki kola yarılır. Bu ayrılan kollara bronş adı ve­rilir. Bronşlar daha küçük bronşçuklara, bronşçuklar da daha küçük kanal­cıklar olan alveoler kanallara ayrılır. Alveoler kanalların ucunda da alveol dediğimiz hava keseleri vardır.