Glisemik İndeks Nedir

Glisemik İndeks Nedir

Bir besinin hiperglisemik etkisi, içerdiği karbonhidratla­rın miktarı ve biyokimyasal yapısına, pişirilme şekline olduğu kadar protein, lipid ve lifsel içeriği gibi diğer di­yet faktörlerine ve muhtemelen sindirim ve emilimi et­kileyen nörolojik, psikolojik ve hormonal faktörlere da­yanır.

Glisemik indeksi, güçlü bir hiperglisemik özelliği olan glükoz referans alınarak bir şekerin glükoza göre hi­perglisemik özelliğini yansıtır. Glükozun glisemik in­deksi sembolik olarak 100 olarak tanımlanır. Basit şe­kerler için glisemik indeks; sakaroz için 50, fruktoz için 30 ve sorbitol için 20'dir. Makarna için 50, ekmek için 90, patates için 80, pirinç için 70, mercimek için 30'dur.

Glisemik indeks kavramına dayanarak, basit şekerler "hızlı" şekerlere ve karmaşık şekerler "yavaş" şekerlere tekabül eder. Bu, karışık yemekler için de geçerlidir, fakat glisemik indeks değeri yaklaşık % 20 azaltılır.