Glükoz – Fruktoz ve Sakaroz

Glükoz – Fruktoz ve Sakaroz

Bunlar üç basit şekerdir.

Glükoz bir heksoz monosakkariddir. Saf şekilde çok yaygın olarak mevcuttur. Balda ve küçük miktarlarda meyvelerde bulunur. Tüm şekerler içinde en güçlü hiperglisemik etkiye sahiptir ve glisemik indeksi (bu te­rime bak) 100'dür. Klinik oral ya da intravenöz glükoz tolerans testlerinde saf şekilde kullanılır.

Diğer bir heksoz olan fruktoz da bir monosakkarid­dir. Balda ve kurutulmuş meyvelerde büyük miktarlar­da mevcuttur. En büyük kaynağı, aslında sakarozda bu­lunan fruktozdur.

Fruktozun emilim hızı yavaştır, glükozunkinin % 40'ına eşittir. Sakarozdan daha az hiperglisemiktir ve bu ne­denle diabetiklerde, özellikle insüline bağımlı diabetiklerde pasta ve keklerin hazırlanması için daha rahatlıkla kullanılabilir.

Sakaroz, glükoz ve fruktozdan oluşan çok yaygın bir disakkariddir. Çay şekerine tekabül eder ve klasik olarak diabetiklerde yasaklanmalıdır. Ancak son çalış­malar, kan glükozunun izlenmesi şartıyla, karbonhidrat­lar, lipidler ve proteinlerden oluşan ve lifli besinler içe­ren tam bir yemekte zaman zaman küçük miktarlarda verilebileceğini göstermektedir; çünkü bu şartlarda sa­karoz karmaşık şekerler içeren yiyeceklerden daha hiperglisemik gibi görünmemektedir.