Gorme Kaybi ve Gecici Gorme Kayiplari

Görme Kaybı ve Geçici Görme kayıpları

Birkaç şekilde olabiliyor. Bunlardan bir tanesi, saniyelik görme kaybı. Bu, genellikle göz sinirinin kaybından olu­yor. Eğer saniyeler içinde, sanki elektrik düğmesini kapa­tıp açar gibi kararıp açılıyorsa bu, göz sinirinde bir şişlik, ödem olduğu anlamına geliyor. Eğer geçici görme kaybı, yukarıdan bir perde iner gibi veya sağdan-soldan perde iner gibi veyahut da aşağıdan perde iner gibi kaybolursa ve özellikle sorun tek gözdeyse bu göze gelen damarlardan birinde daralma ya da tıkanıklık var demektir. Damar ge­çici olarak göze yeterince kan getiremiyor demektir.

Bu tip geçici görme kaybı 1-2 dakika sürebilir. Eğer geçici görme kaybı 20-30 dakika sürüyor ise o zaman da bu migren le­hine olabiliyor (bkz. 99 Sayfada Migren ve Baş ağrısı kita­bı). Bir başka sorun da, her iki gözün aynı tarafında, yani her iki gözün sağ ya da sol tarafında görülen geçici görme kaybı. Bu da birkaç dakika sürebilir. Bu problem de bey­nin görme bölgesine, göze değil, beynin görme bölgesine yeterince kan gitmemesinden kaynaklanıyor. Tabii bu da önemli bir sorun.

Çift görme nasıl gerçekleşiyor? Kişi hakikaten beyin­den kaynaklı bir şekilde mi çift görüyor? Bir de şaşılar, ya­ni şaşılığı olan insanlar nasıl görüyorlar?

Gözler bir at koşumu gibi demiştik. Atlı araba gibi de­miştik. Eğer atlar düz bir hatta, birbirine paralel seyret­mezse, o zaman biri bir tarafa, biri bir tarafa gideceği için; yani bir göz bir yeri, bir göz bir yeri göreceği için o görün­tüler beyinde çift görüntü olarak çıkıyor ve beyin bundan son derece rahatsız oluyor ve devamlı işaret veriyor, "Bu­rada bir sorun var. Sinyal" demek istiyor. Çocuklarda ise daha beyin yeterince gelişmeden şaşılık başladığı için be­yin bunu ihmal ettirebiliyor. Tembellik aslında beynin çift görmeyi korumak için yaptığı bir şey, ama ileri yaşlarda artık beyin yeterince geliştiği için bunu yapamıyor. Bu du­rumda da göz kaslarında ya da göz kaslarını idare eden si­nirlerde bir problem var demektir ve bunun sebebi bulu­nup tedavi edilmeli.