Renk Korlugu Hastaligi Nedir

Renk körlüğü Nedir

Renkleri nasıl görüyoruz? Bizi hayvanlar âleminden ayıran şey biraz da bu mu?

Doğru! Hayvanların bizim kadar değişik renk algılama hücreleri yok. Bazısı sadece siyah-beyaz görüyor, bazısı kırmızıyı görebiliyor, ama sonuç olarak bizim kadar geniş bir renk yelpazesi göremiyorlar. Biz de renk yelpazesini kendi hücrelerimizin algıladığı biçimde görüyoruz. Yani belki dünya o renk değil, ama biz öyle görüyoruz. Hepi­miz aynı şekilde, sağlıklı gözü olan herkes aynı şekilde gö­rüyor. Renk körlüğü diye bir durum var. Birkaç çeşidi olan renk körlüğü ailevi olabiliyor. Genellikle anneden oğla ge­çiyor ve daha çok erkeklerde görülüyor. Doğuştan olma­yan renk körlüğü bazı hastalıklarda; örneğin göz sinirinin iltihabında veya glokomun ileri dönemlerinde ortaya çıka­biliyor. Daha önce bahsettiğimiz gibi kataraktta da renkler giderek kahverengileşiyor, ama bu, gözdeki renk görme hücrelerinin bozulmasından değil, önündeki pencerelerin kahverengileşmesinden oluyor.

Renk Körlüğü Hastalığı Nasıl

Renk körlüğünün en rahatsız edici tarafı, bazı renkle­rin ayırt edilememesinden ötürü bu sorunu olan kişilerin özellikle trafikte sıkıntı yaşıyor olmaları. Renk körleri eh­liyet alabilir mi?

Aslında yurtdışında alabiliyorlar, çünkü dünyanın bü­tün ülkelerinde sarı, yeşil ve kırmızının yeri aynı sıradadır. Dolayısıyla bu sorunu olan kişinin yeşili bilmesi gerekmi­yor, yerini bilmesi yeterli. Bizde bu çok önemli, ama tam kör olmadıkça bence hiç sorun yok. Tam renk körlerinin de zaten renklerin yerini bilmeleri yeterli. Görme alanı renk körlüğüne göre çok daha önemli, ehliyet alacak kişi­nin aslında göz muayenesinden geçmesi lazım.