Lazerle Göz Tedavisi ve Ameliyatı
Yaklaşık 50 yıldır.
Lazere insanların bu kadar ilgi göstermesi görme kusurlarının tedavisinde kullanılmaya başlamasıyla eşzamanlı mı?
Tabii, bir de adı çekici. Göz operasyonlarında kullandığımız ikinci tip bir lazer de var, gözde delik açan lazer, yani kesici lazer. Bunu üç durumda kullanıyoruz. Birincisi, glokomda, gözün şeffaf kısmıyla, saat camı gibi olan kısmı ile saatin kadranı birbirine çok yakın olursa, orada su kalıyor ve daha önce bahsettiğimiz kriz meydana geliyor. Bu durumda saat camına değil, kadranına bir delik açıyoruz lazerle. Bu da özel bir lazerle yapılıyor. Bunun adı, "YAG lazer". Aynı lazeri katarakt ameliyatından sonra yastık kılıfının arka tarafında, yeniden bulanıklık olursa da kullanıyoruz. O da orayı deliyor. Dolayısıyla hem delici hem kesici olarak kullanabiliyoruz. Günümüzde lazer kelimesi çok sık kullanıldığı için lazer kavramı meşhur oldu. Bir özel glokom çeşidinde de lazeri göz suyunun yapıldığı bölgeye yönlendiriyoruz, yani göz suyunun yapılması fazla olduğu zaman, o bölgeyi tahrip etmeye çalışıyoruz. Yani tam bir silah gibi kullanıyoruz gördüğünüz gibi. Mayınları temizliyoruz, ondan sonra eğer delik varsa, onu kapatıyoruz. Delik yoksa delik açıyoruz. Lazerle her şeyi yapıyoruz diyeceğiz neredeyse!
Yani lazer için mucizevi bir destek, diyebilir miyiz?
Bugünlerde lazerler, miyop düzeltilmesi için kullanılıyor. Orada durum farklı, o farklı bir lazer. Zaten adı da "ekzimer lazer". Gözü, bir domates gibi düşünelim. Domatesi dolma yapacağız diyelim, kapağını kaldırdık. Gözün şeffaf kısmında böyle bir kapak kaldırılıyor. Sonra açılan yere, lazer uygulanıyor ve bombe olan bu bölge düzleştiriliyor, yani bu lazerin yaptığı da düzleştirme. Sonra kapak tekrar kapatılıyor ve miyopi azalmış oluyor. Bunun çeşitli şekilleri var, kapağı ince kaldırmak, kapaksız kaldırmak gibi. Ama sonuçta buradaki lazerin etkisi bu dokunun düzleşmesini sağlamak.
Lazer sonrası görülebilen yan etkiler
Sadece miyopta mı kullanılıyor, yoksa yeni yeni alanlar çıktı mı?
Yeni alanlar aranıyor, ama kabul edilebilir tek alan, şu anda miyop.
"Lazer sonrası göze. zarar gelebilir mi" sorusu akla gelebilir. Birincisi, bu miyop ameliyatı sırasında lazer uygulanırken, tabii göze belli bir enerji gönderilmiş oluyor. Eğer gözün arkasında dekolman'a sebep olabilecek bir küçük delik varsa, o delik harekete geçebiliyor. Dolayısıyla bir iş yapalım derken, başka bir iş ortaya çıkabiliyor. Yani bu işi yapacak olan, ekzimer yapacak olan hekimin, miyop olan kişinin gözbebeğini büyüterek, ameliyattan önce gözün iç kısımlarına iyice bakması lazım. Eğer delik olabilecek bölgeler varsa, onu önce argon lazerle kapaması lazım ki YAG lazerden sonra problem çıkmasın. Miyop ameliyatında YAG lazer yapıldıktan sonra bir başka sorun daha ortaya çıkabiliyor, gözde kuruluk olabiliyor. Bu kişiden kişiye değişebiliyor, ama bazı kişide çok ağır bir kuruluk yapabiliyor.