Rota Virusu Nedir Rotavirus Asisi

Rota Virüsü Nedir, Rotavirüs Aşısı

Rotavirüslerin hücre kültürüne adaptasyonu, zayıflatılmış canlı bir aşının geliştirilmesine olanak vermiştir.

VESIKARI ve arkadaşları, 6 aylıktan daha büyük ve antikor titreleri düşük olan çocuklarda NCDV rotavirüs susu tarafından meydana getirilen ishale karşı, hastalık insidansının en yüksek olduğu mevsimde zayıflatılmış, canlı birası uygulamışlardır. Bir tek oral doz kullanılması, % 88 vakada önemli bir korunma sağlamıştır. Aşılanma sonrasındaki bağışıklığın süresini söylemek için vakit henüz erkendir ama VESIKARI ve arkadaşları 6S-, aşıyla sağlanan korunma süresinin en az 2 yıl olduğunu ve bu aşının, serotip 1 rotavirüslere bağlı hastalıklar karşısında koruyucu etki gösterdiğini öne sürmektedir.

Gambia 59 ve Rvvandada'da 34 daha sonra yapılan çalışmalar ise sağlanan korunmanın, 3 dozdan sonra bile hafif olduğu şeklinde sonuçlanmıştır.

Rota Virüsü Aşısı

ABD'de Finlandiya'da, isveç'te ve Venezuela'da, bir Rhesus maymun rota virüsü (RRV-1) kullanılarak yapılan çalışmalarda, zayıflatılmış canlı aşının tek dozla verilmesinin bebeklerde, hastalığın ağır şekillerine karşı korunma sağladığını gösteren kanıtlar elde edilmiştir.
NCDV susunun aksine bu aşı, 5 aylıktan büyük çocuklarda hafif ishal nedeni olabilmektedir ama bu yaştan önce uygulandığında, son derece immünojendir ve yan etki yapmaz. Bunun olası nedeni, 5 aylıktan küçük çocuklardaki maternal antikorlardır.

Daha zayıflatılmış sığır (bovin) suşlarından, insan ve sığır rotavirüs suşlarını bir arada içeren kültürlerden elde edilen hibrid suşlardan, zayıflatılmış insan rotavirüslerinin virülan suşlarından faydalanılarak yapılan aşılar ve son olarak da nötralizan antior yapımına yol açan rotavirüs antijeninin yapılmasını kontrol altında tutan genin RNA'sının DNA kopyalarının bir bakteri vektör içerisinde klonlanması yoluyla geliştirilen bir aşı, günümüzde değerlendirilmektedir.