Kus Gribi Hastaligi ve H5N1

Kuş Gribi Virüsü ve İnsana Bulaşması, Kuş Gribi Hastalığı

Virüs nedir?

Virüsler ancak mikroskop ile görülebilen, kendiliğinden enerji üretemeyen ve çoğalamayan, bunları yapmak için konak bir hücreye ihtiyaç gösteren mikro organizmalar­dır. Bakterilerden farklı olarak yaşamak için içinde çoğa­lacakları bir hücreye ihtiyaç duyarlar, yani zorunlu hücre içi parazitlerdir. İnsanda sebep oldukları hastalıklarda antibiyotikler etkili değildir. Çünkü antibiyotikler bakteri­lerin sebep oldukları hastalıklarda etkilidir. Virüs hasta­lıklarında henüz etkileri sınırlı olan antiviral ilaçlar kul­lanılır.

Kuş gribi nedir? Kuş gribi nerelerde

Kuş gribi, "influenza" adı verilen bir virüsün A tipinin neden olduğu, genellikle kuşlarda ortaya çıkan bir hasta­lıktır. İnfluenza virüsünün A, B ve C olmak üzere 3 tipi mevcut olup, sadece A tipi kuşlara bulaşabilir ve kuşlara bulaşan influenza virüslerine "avian influenza" (tavuk vebası ya da kuş gribi) denmektedir. Avian influenza vi­rüsleri normalde kuşlarda doğal olarak bulunur. Özellikle su kuşları bu virüsün doğadaki sürekliliğini sağlar ve kendileri hasta olmadan bu virüsü taşırlar. Ancak bu vi­rüs yabanıl kuşlardan kümes hayvanlarına geçtiğinde bu hayvanlarda ciddi hastalığa ve ölümlere neden olabilir.

Grip (influenza) virüsü kuşlardan başka canlılarda da hastalığa neden olur mu?
Evet. İnfluenza A virüsü insanlarda, domuzlarda, atlarda, deniz memelilerinde ve sansargillerde de doğal hastalığa neden olabilir. İnfluenza B ve C virüsleri ise sadece in­sanda hastalık yaparlar.

Grip virüsünün insanda sebep olduğu başka hastalıklar var mı?
Grip virüsü grip dışında üst ve alt solunum yolu hastalık­larına, birtakım nörolojik (sinir sistemiyle ilgili) hastalık­lara sebep olabilir.

İnsan influenzası (grip) ile avian influenza (kuş gribi) arasındaki farklılıklar nelerdir?

Kuş gribinin insandan insana bulaştığı henüz kesinleş­memiştir. Grip ise çok kolay bir şekilde insandan insana geçer ve salgınlara sebep olur. Kuş gribinin insandan in­sana bulaşıcı özellik kazanması düşük bir olasılıktır, an­cak böyle bir durumda ciddi bir salgına yol açabilir. Kuş gribinin daha ciddi hastalık ve ölüm oranları mevcut iken, grip hafif hastalığa neden olur ve yalnızca eşlik eden kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi hastalığı olanlarda ve yaşlılarda daha yüksek oranlarda ölümcül seyreder. Kuş gribinde ishal, zatürree, solunum sıkıntısı çok daha sık görülür.