Distal Rektal Tumor

Kocamda erken evre "distal" rektal tümör var. Lokal ameliyat yapılması için uygun bir aday mı, yoksa tek çenek majör ameliyat mı?

Bu sorunun cevabı kocanızın tümörünün "T evresine bağlıdır. Tümör T1 evresindeyse lokal eksizyon için aday olabilir. Bu işlem için genellikle anüsten girilir ve deri üzerinden bir eksizyona gerek olmaz. Tümör ve komşu doku alınır, ama anüse dokunulmaz. Diseases of the Colon & Rectum'da yayımlanan yakın tarihli bir araştırmada bu tip ameliyat geçiren T1 evre tümörü olan hastalar arasında 10 yıllık sağkalım oranının %84 ve kanserin lokal yineleme oranının %8 olduğu ortaya konuldu.


Tümör T2 evresindeyse, standart uygulama daha geniş kapsamlı bir ameliyat yapılmasıdır. Bunun nedeni, bu tip tümörleri tedavi etmek için lokal eksizyonun, ameliyatın ardından radyasyon tedavisi ve kemoterapi uygular»» bile, o kadar etkili olmamasıdır.

Unutmayın, T1 evresindeki rektal tümörler için bile, lokal eksizyon tartışmalı bir uygulamadır. Başlıca kaygılardan biri T1 ve T2 tümörlerini birbirinden ayırt etmenin zor olmasıdır. Ayrıca bu hastalık yeniden ortaya çıktığında kurtarma tedavisinin başarı oranı %50'nin altındadır. T1 tümörleri için daha büyük ameliyatların iyileştirme oranları son derece iyi olsa da kalıcı kolostom gerekip gerekmeyeceği ve majör ameliyatın riskleri de iyi tartışılmalıdır. Kocanızda T1 tümör varsa, hekiminiz tede seçeneklerinin avantaj ve dezavantajlarını daha ayrıntılı tartmanıza yardım edebilir.