Kemoterapi Karaciger Metastazi

Kemoterapi Karaciğer Metastazının Tekrarlama Riskini Azaltıyor

Kolorektal kanseri olanlarda karaciğer metastazının çıkarılması için yapılan ameliyatların öncesinde ve sonrasında kemoterapi uygulanması metastazın tekrarlama riskini azaltabilir.

Bu bulgu, ameliyatla alınması mümkün 1-4 tane karaciğer metastazı olan 364 hasta üzerinde yapılan rastlantısal seçime dayalı (seçkisiz) araştırmanın sonuçlarına dayanıyor. Bu hastaların yarısına ameliyat öncesinde ve sonrasında FOLFO,X4 (5-Fluorourasil, lökovorin ve oksaliplatin) adıyla bilinen kemoterapi rejimi altı kür halinde verilirken diğer yarısı sadece ameliyat oldu.

Karaciğer Metastaz

Ameliyat öncesinde ve sonrasında kemoterapi alan hastaların üç yıl daha tekrarlama görülmeksizin yaşama olasılıkları sadece ameliyat olanlara göre %9 daha fazlaydı. Ayrıca söz konusu araştırmaya göre, ameliyat öncesi hastalara kemoterapi verilmesi, hekimlerin en çok hangi hastaların metastazın alınmasından yarar görebileceğini değerlendirmesine de yardımcı olabilir.

Şimdilik karaciğer metastazı olan kolon kanseri hastaları için güncel standart tedavi tek başına ameliyat, ama bu seçenek tekrarlama riskinin %75 artmasıyla ilişkilendiriliyor. Tekrarlama olasılığını azaltmakla ilgileniyorsanız, ameliyatla çıkarılabilir karaciğer metastazları için perioperatif kemoterapiye yönelik, katılabileceğiniz klinik bir deney olup olmadığını hekiminize sorun.