Kolon Kanseri Metastaz Tedavisi

Kolon Kanseri ve Metastaz Tedavisi

İlerlemiş kanser için uygulanan tedaviler yeni tanı konmuş kanser için uygulanan tedavilerle büyük oranda aynı olmakla birlikte daha agresif tedavilerdir ve aşağıda sıraladıklarımızı kapsar:

Yinelediği ya da metastaz yaptığı bölgedeki kanserin çıkarılma­sı için ameliyat. Bu ameliyat lokalize olabileceği gibi, karaciğer ya da diğer organlarda metastaz varsa geniş çaplı bir girişim de olabilir.
Kanserin kontrol altına alınıp frenlenmesi amacıyla radyasyon ve/veya kemoterapi; bu, özellikle ameliyat olanağı yoksa geçer­lidir.

Diğer teknikler arasında; tümörlerin dondurulması (kriyo cerra­hi), mikrodalgayla yakılması ya da kanser sınırları tam olarak belli alandaysa bu bölgenin tedavisine yönelik diğer yöntemler yer alır.

Ameliyat

Yineleyen kolorektal kanser ameliyatının başarılı olması, tıpkı ta­nısı yeni konmuş kolorektal kanser ameliyatlarında olduğu gibi, kanserin yerine, hangi organları ilgilendirdiğine ve kanserin nüksettiği alanlarda ne kadar yayıldığına bağlıdır.

Anastomoz (kesilen iki doku ucunun birleştirildiği yer) alanında yineleyen kanserin alınması için ameliyata başvurulabilir. Ameliyata en çok karaciğer metastazlarının çıkarılması için başvurulur. Bu yak­laşımın izlenmesi karaciğerdeki tümörlerin sayısına ve yerine ve kan­serin bedenin diğer bölümlerine de sıçrayıp sıçramadığına bağlıdır.

Karaciğer Metastaz

Karaciğer ameliyatından önce, hekimin kanserin tam olarak nerele­re sıçramış olduğunu bilebilmesi için dikkatli bir değerlendirme yapıl­ması gereklidir. Ameliyat tekniklerindeki ilerlemeler deneyimli cerrah­ların karaciğerden birden fazla sayıda tümörü çıkarabilmesine olanak veriyor (öte yandan birden fazla tümör varsa ameliyat sonuçları o ka­dar iyi olmuyor). Kullanılan teknikler arasında tümörün çıkarılması (rezeksiyon) ve radyofrekans ablasyon (RFA) ile bazı tümörlerin yok edilmesi bulunuyor. Bu ikinci işlemde mikrodalga fırında tereyağ erit­meye benzer bir biçimde karaciğerdeki bazı tümörler eritilebilmektedir.

RFA tekniğinde, ultrasonografi ya da (BT) bilgisayarlı tomografi gi­bi bir görüntüleme tekniği yardımıyla yönlendirilen bir elektrod küçük bir keşi içinden karaciğerdeki tümörün içine yerleştirilir. Daha sonra bir radyofrekans akımı tümör dokusunu ısıtır ve eritir, aynı anda da bazı ufak kan damarlarını kapatır. Bu işlem bir majör ameliyat sırasın­da da yapılabilir, lokal anestezi kullanılarak ayakta tedavi kapsamın­da da yapılabilir. En çok 5 cm ve daha küçük çaptaki tümörler için et­kilidir. Bu yöntem bazen metastaz görülen başka bölgelerde de uygu­lanmakla birlikte daha çok karaciğerde kullanılmaktadır. Genel ola­rak metastaz yapan ya da yineleyen kanserler için RFA kullanımı kri-yo cerrahi (tümörleri dondurma) işleminin yerini almış durumdadır.

Ameliyattan elde edilecek sonucun daha iyi olması için ameliyat öncesi veya sonrası kemoterapi verilebilir. Öte yandan ameliyat ve kemoterapinin bir arada en iyi nasıl uygulanacağı henüz saptanmış değildir.

Akciğer Kanseri Metastaz

Akciğerdeki metastazlar ya da yumurtalıklar gibi diğer bölgelerde­ki tümörler için de ameliyata başvurulabilir. Bu durumda da hekimin kanserin ne kadar yayıldığını tam olarak bilebilmesi için dikkatli bir değerlendirme yapılması gerekir. Başka bölgelerde de kanser varsa bir organdaki kanseri çıkarmanın nadiren yardımı olur.