Meme Kanseri Risk Faktorleri

Meme Kanseri Risk Faktörleri



Meme kanserinin oluşum nedeni henüz bilinmemekle birlikte, genetik, çevresel, hormonal, sosyobiyolojik ve psikolojik etkenlerin, oluşumunda rol aldığı kabul edilmekte ve pek çok faktörün meme kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Diğer taraftan, meme sağlığı programlarının oluşturulmasında meme kanseri risk faktörleri değerlendirilmeli ve planlamalar bu doğrultuda yapılmalıdır (Bastani ve ark. 1999; Barth ve Barth 2004). Amerikan Kanser Birliği meme kanseri risk faktörlerini rölatif risk özelliklerine göre üç bölüme ayırmıştır (American Cancer Society 2005; 2007a). Buna göre;



Rölatif riski 4.0’den fazla olan risk faktörleri:



Kadın olmak, ileri yaş, genetik mutasyonların varlığı (BRCA1 ve/veya BRCA2), erken yaşlarda iki veya daha fazla birinci derece akrabalara meme kanseri tanısının konması, meme kanseri öyküsünün bulunması, meme dokusunun yoğun olması.



Rölatif riski 2. 1 ve 4. 0 arasında olan risk faktörleri:



Birinci dereceden akrabaların birinde meme kanseri olması, biyopsi ile tanımlanmış atipik hiperplazi varlığı, göğüs bölgesine yüksek doz radyasyon uygulanması, menopoz sonrası dönemde kemik yoğunluğunun yüksek olması.



Rölatif riski 1. 1 ve 2. 0 arasında olan risk faktörleri:



İlk gebeliğin ileri yaşta olması (> 30 yaş), erken menarş (< 12 yaş), geç menopoz (> 55 yaş), hiç doğum yapmama, hiç emzirmeme, oral kontraseptif kullanımı, uzun süreli hormon replasman tedavisi kullanımı, obesite (menopoz sonrası dönemde), endometriyum, over ve kolon kanseri hikayesi, alkol kullanımı, uzun boylu olma, yüksek sosyoekonomik durum, yahudi ırktan olma.


Meme kanserinin oluşumunda etkili olduğu düşünülen bu risk faktörleri ve meme kanseri oluşumuna etkileri Tablo 2-1’de özetlenmiştir (Akyolcu 1985; Dorcas 1996; Aydıner ve ark. 1997; Vogel 2000; Ünal ve Ünal 2001; Tyczynski ve ark. 2002; Darendeliler ve Ağaoğlu 2003; Onat ve Başaran 2003; Barth ve Barth 2004; American Cancer Society 2005; Aslan ve Gürkan 2007).


Kaynak; http://zehirlenme.blogspot.com