Tibila Plato Alcili Tedavisi

Tibia Plato Alcili Tedavisi


Dizüstü alçı uygulaması, tibia plato kırıklarında kullanılan pratik bir yöntemdir. Ancak hareket kısıtlılığı oluşturması ve takip sonrasında açısal deformitelerin görülme sıklığının fazla olması nedeni ile artık daha çok menteşeli breys kullanılmaya başlanmıştır. Alçı uygulaması yapılacaksa özellikle ekstansiyon kısıtlılığı oluşmaması için diz tam ekstansiyonda yapılmalıdır. Ortalama alçı süresi 2-6 hafta olup, 6 haftadan uzun süre tutulmamalıdır. Alçı çıkarıldıktan sonra hemen eklem hareketlerini arttırıcı ve kas gücünün kazandırılması egzersizlerine başlanmalı, 9-12. haftalarda kısmi, 12-16. haftalarda ise tam yük vermeye başlanmalıdır


Traksiyon Mobilizasyon


"Redüksiyon sonrası iskelet traksiyonu ve erken kontrollü pasif hareket" tibia plato kırıklarında bir çok cerrah tarafından kullanılmış ve önerilmiştir


Kapalı Redüksiyon


Hastaya anestezi verildikten sonra kırık bacağa traksiyon yapılarak kırığın tipine göre varus veya valgus stresi uygulanarak kırık fragmanları tutan kapsül ve bağların çekmesi yardımı ile kırık redükte edilmeye çalışılır. Şayet laterale deplasman mevcut ise her iki yandan elle veya Böhler klempi ile redüksiyon yapılır. Redüksiyon sağlandıktan sonra diz üstü alçı, breys veya traksiyon uygulaması yapılır.


Cerrahi Tedavi


Tibia plato kırıklarının cerrahi tedavisi endikasyonlarında halen bir fikir birliği yoktur. Cerrahi tedavide amaç, mümkün olan en az cerrahi morbiditeyle eklem yüzeyinin anatomik restorasyonu ve rijit internal fiksasyon ile posttravmatik osteoartrozu minumuma indirmek olmalıdır.


Özellikle aks kusuru oluşturabilecek kırıklara cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Rasmussen tarafından yapılan çalışmada, sekonder osteoartrit gelişiminin varus açılanması ile iyileşmiş kırıklarda anlamlı derecede daha fazla olduğu görülmüştür. Bu nedenle Hankonen medial platonun nondeplase kırıkları haricindeki tüm tibia plato kırıklarına cerrahi tedavi yapılmasını önermiştir.


Rockwood'a göre mutlak cerrahi tedavi endikasyonları şunlardır:


1 - Açık tibia plato kırıkları


2- Akut kompartıman sendromu ile birlikte olan tibia plato kırıkları


3- Akut vasküler yaralanma ile birlikte olan tibia plato kırıkları


http://zehirlenme.blogspot.com