Ayak Anatomisi Hakkinda Bilgiler

Ayak Anatomisi Hakkında Bilgiler (Pdf)

Ayak iskeleti 7 tarsal, 5 metatarsal ve 14 falanks kemiğinden oluşur. Ayak ve ayak kemikleri üç bölümde incelenir:

Arka ayak: Talus ve kalkaneus
Orta ayak: Naviküla, küboid ve kuneiformlar
Ön ayak: Metatarslar ve falanslar

Ayak Bileği Eklemi: Ayak bileği eklemi menteşe tipi bir sinovyal eklemdir. Tibia ve fibula’nın distal uçları ile talus’un üst kısmı arasında yerleşmiştir. Tibia ve fibula’nın distal kısımları (lig. Tibiofibulare posterior’un alt transvers kısmı ile beraber) içine makara şeklindeki trochlea tali’nin yerleştiği bir kemik çatı oluşturur.

Ayak Bileği Eklem Kapsülü: Fibröz kapsül önde ve arkada incedir, yanlarda ise kollateral ligamentler ile desteklenmiştir. Yukarıda tibia eklem yüzeyinin yukarısına ve malleollere, aşağıda talus’a yapışır.
Sinovyal Membran: Fibröz kapsülün iç kısmını döşer ve gevşektir. Sinovyal kavite yukarıda genellikle tibia ve fibula arasındaki art. tibiofibularis distalis’in lig. interosseum’una kadar uzanır.

Ayak Bileği Ekleminin Ligamanları: Fibröz kapsül, lig. Laterale ile kuvvetlendirilmiştir ve üç parçadan oluşmuştur.

* Lig. talofibulare anterior; lateral malleolden talus boynuna uzanan yassı, zayıf bir banttır.

* Lig. talofibulare posteriror; fossa malleolaris’den tuberculum laterale tali’ye horizontal olarak mediale ve biraz arkaya doğru uzanan kalın, oldukça güçlü bir banttır.

*  Lig. kalkaneofibulare; lateral malleol’un ucundan kalkaneus’un dış yan yüzüne uzanan silindirik bir şerittir.

Fibröz kapsül, medialde büyük ve güçlü bir ligament olan Deltoid ligament ile kuvvetlendirilmiştir. Bu ligament proksimalde medial malleol’e yapışır. Deltoid ligament proksşmalde medial malleolden başlamakta distaldeki lifleri de talus, kalkaneus ve os navikulare’ye yapışmaktadır. Bu lifler aşağıdaki ligamentleri oluşturur;

   Pars tibionavikülaris
    Pars tibiotalaris anterior ve posterior
    Pars tibiokalkanea Deltoid ligament ayak bileği eklemini eversiyon sırasında stabilize eder ve eklemin subluksasyonunu önler.