Sutur Seciminde Dikkat Edilecekler

Sütür Seçiminde Dikkat Edilecek Faktörler
Son 25 yılda cerrahi sütür piyasasına çok çeşitli sentetik ürünler girmiştir. Bu da; sütür materyali seçiminde geniş bir yelpaze oluşturmaktadır. Yara için uygun sütür seçimi yapılırken, sütür materyallerinin temel özelliklerinin mukayese edilmesi gerekir. Günümüzde, her ameliyatta, her şart altında kullanılabilecek ideal sütür materyali bulunmamaktadır. Sütür seçimi, cerrahın eğitimine ve tercihine bağlıdır.
Genellikle yara kenarlarını yeterince yaklaştıracak en küçük çaplı sütür seçilir. Sütürun gerim gücü, asla dokunun gerilim gücünü aşmamalıdır. Yara iyileşirken, zaman içinde sütürün relatif güç kaybı, dokunun gerim gücünü kazanmasından daha yavaş olmalıdır. Göz kapağı, periorbital alan, burun, dudak, vermillion gibi baş boyun bölgesinde estetik kaygılar ön plana çıktığından daha ince sütürler tercih edilir.
Farklı dokuların sütür desteğine gereksinimleri de farklıdır. Bazı dokular için (kas, subkutan doku ve cilt gibi) birkaç günlük destek bile yeterli olurken, bazıları (fasya ve tendon gibi) için ise haftalar ve aylar süren sütür desteği gerekir.
Sütür seçimi bazı kesin genel prensiplere dayanır. Yara maksimum gücüne ulaştığında sütüre gerek kalmaz. Bu yüzden yavaş iyileşen dokularda nonabsorbable sütürler tercih edilirken, mukoza gibi hızlı iyileşen dokular absorbable sütürlerle kapatılır. Kontamine dokularda yabancı cisim varlığı infeksiyonu kolaylaştırdığından, bu bölgelerde sütür seçimi daha dikkatli yapılmalıdır. Multiflaman sütürler mikrobial ajanların dokuya daha fazla geçmesine neden olduğundan kontamine bölgelerde monoflaman sütürler tercih edilmelidir. Yara dudaklarını aşırı germeden ideal şekilde yaklaştırmak için genellikle en küçük çaplı sütür gereklidir. Eğer yaranın gerimi yüksekse küçük çaplı sütürler dokulara hasar verir. Bu nedenle sütürün gerim gücüyle dokunun gerim gücü birbiri ile uyumlu olmalıdır.