Hasta Çocuk Bakımı Beslenme

Hasta Çocuk Bakımı, Çocuk Hastayken Nasıl Bakılır?

Beslenme ve diyet

İştah, hastalıktan kolaylıkla etkilenen ve anne-baba için üzüntü kaynağı olan bedensel bir işlevdir. Anne-babanın beslenme konusundaki ilgi ve tepkilerini, sevgi ve şefkate bağlı temel duygular yönlendirir.


Sağlıklı bir çocuk, hiç katı yiyecek almadan, ol­dukça uzun bir süre yaşayabilir. Birkaç gün yemek yemeyen bir çocuk, özellikle ateşi de yüksekse, kilo kaybedecektir. Ancak bu, bir kaygı kaynağı olmama­lıdır. Kilo kaybı, kendi başına bir hastalık belirtisi ola­rak alınamaz. Ayrıca, hastalık nedeni ortadan kalktık­tan ve çocuk iştahını kazandıktan sonra yitirilen ki­lolar, kolaylıkla yeniden alınacaktır.
Kısa dönemde bedenin en önemli gereksinimi, ye­terli sıvı yiyecekler alınmasıdır. Sıvı yiyecekler alın­masına, kusma, terleme yada ishal nedeniyle önemli sıvı kayıplarına uğranıldığı durumlarda özellikle özen gösterilmelidir. Sıvı yiyecekler, genel rahatlık duygu­su sağlamanın yanı sıra kan dolaşımının ve böbrek işlevlerinin sürdürülmesi açısından da gereklidir. Ço­cuğun sıvı kaybına uğradığını gösteren belirtiler ağız ve dilin kuruması, gözlerin çökmesi, idrarın azalma­sı ve yoğunluğunun artmasıdır. İdrar yoğunluğunun arttığı, renginin koyulaşmasından ve kokusunun ağır­laşmasından anlaşılır. İştahsız çocuğun yiyecekleri, az ama sık verilmeli, besleyici ve lezzetli olmalıdır.

Çocuk Hasta iken ne tür yiyecekler verilmeli?


Çocuğun genellikle kendisi için neyin yararlı ol­duğunu bilmesi, ilginçtir. Eğer yumurta ve kızarmış patates yemek istiyorsa, bedeninin bu yiyeceklere ha­zır olduğunu varsaymak gerekir. Ancak, daha sık rast­lanılan bir sorun, aç olmadığını ileri süren bir çocuğa ne verileceğini bilmektir.