Diastolik Kan Basinci Sistolik Basinc Hipertansiyon

Genç, orta yaşlı ve yaşlı insanlarda sistolik ve diastolik normal tansiyonlar kaçtır? Yaşa göre de­ğişir mi?

Diastolik Kan Basıncı, Sistolik Basınç Hipertansiyon

Kan basıncı, milimetre cıvayla hesaplanır. Sağlıklı gençlerde, sistolik 12, diastolik 8'dir. Bunlar 12'ye 8 diye söylenirler.
Yaşlandıkça değişiklikler olur. Altmışında, 15'e 8,8 normaldir.
Sayılar tek başlarına, hastalık ya da sağlıklılık hak­kında fazla bir anlam taşımazlar. Kan basına üzerinde ki­şisel herhangi bir kaygınız varsa, önce tam bir muayene­den geçip, sonra kan basıncının okunmasıyla ilgili kaygı­larınızı doktorunuzla açıkça konuşmanız, akıllıca bir dav­ranış olur.

Doktoruma ne zaman tansiyonumu sorsam, "İyi" demekle yetiniyor. Sayılar niçin saklanıyor?

Doktor, hastalarıyla ilişkilerinde bazen başarılı, ba­zen başarısızdır, haklı da olsa haksız da çoğu kez, bu böy­le oluyor.
Bu sayıları söylese bir türlü, söylemese bir türlü Bu­nun kararı hastalara bırakılsaydı, acaba hastalar kendile­ri bir karara varabilirler miydi?
Size, tansiyonunuzun iyi olduğu söylenilmişse, bu sizi rahatlatmaya yetmelidir. Tansiyonunuz ilaçlarla düzelmiş olmasaydı, emin olun ki doktorunuz size işi daha sıkı tut­mak gerektiğini söylerdi.

Tansiyon değerleri çok kişinin aklını karıştırmaktadır. Bunda esrarlı bir taraf yoktur. Kalbin her pompalayışı ile, kan, atardamarların içinde ileriye doğru atılır. Yeniden pompalamadan önce, kalp, bir an dinlenir. Normal koşul­larda bu atardamarlar çok esnek olup, kalbin her atımın­da genişler. Bu atım anındaki basınç sistolik, gevşeyip dinlenme anındakiyse diastolik basınçtır. Bu nedenle, tansiyon okunurken, iki sayı söylenir. Sistolik tansiyonun tek başına yüksek oluşunun pek anlamı yoktur. Çoğu kez asıl önemli olan, diastolik tansiyonun, yani küçük tansiyo­nun yüksekliğidir.

Bu nedenle, doktorunuzla aranızdaki konuşmanın odak noktası, sizin için pek önemli olmayan sayılardan çok, yüksek tansiyonun nedeni ve çareleri olmalıdır.